PUBLICITÉ

Wanneer moet u uw gehoor laten testen en wat houdt de test in?

Geüpdatet door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 23/03/2017 - 11h17
-A +A

Oudere mensen zijn de eerste kandidaten om gehoorstoornissen te krijgen. Dat is dan het gevolg van ouderdomsslechthorendheid of presbyacusis. Maar we kunnen allemaal met gehoorproblemen te maken krijgen door de geluidshinder waaraan we in het dagelijkse leven worden blootgesteld (muziek door versterkers, professionele activiteiten, vrije tijd, enz.).

Hoe wordt een gehoorstoornis opgespoord? Wanneer moet u naar de dokter en hoe verlopen de  hoortests?

PUB

Wanneer moet u uw gehoor laten testen?

De volgende symptomen moeten u aanzetten om een hoortest te laten doen:

 • verminderd gehoor,
 • moeite om een gesprekspartner te verstaan,
 • moeite om een gesprek te voeren aan de telefoon,
 • hinder in een lawaaierige omgeving (televisie, vergaderingen, toneel, enz.),
 • fluittonen of gegons in de oren (oorsuizingen),
 • duizeligheid,
 • oorontstekingen,
 • blootstelling aan geluid tijdens de beroepsuitoefening of in de vrije tijd,
 • antecedenten van gehoorstoornissen in de familie,
 • voor het oor potentieel schadelijke behandelingen (aminosiden, chemotherapie, enz.),
 • enz.

Het is cruciaal dat u uw gehoor bij de minste twijfel laat testen!
Een slecht gehoor heeft een zware impact op de levenskwaliteit, op het leren en op de sociale, professionele en familiale relaties.
Correctie van - zelfs lichte - hinder verbetert het leefcomfort en kan voorkomen dat u geïsoleerd raakt. Mensen die slecht horen ontwikkelen namelijk allerlei vluchtstrategieën en mijden bijvoorbeeld de situaties waarin ze hinder ondervinden.
Als het nodig is dat u een hoortoestel draagt, doet u dat beter zo vroeg mogelijk. Hoe vroeger, hoe makkelijker de gewenning.

Ontkennen heeft geen zin!
Slechthorigen ontkennen vaak lange tijd dat ze een probleem hebben. Dat vertraagt de diagnose en stelt de behandeling nodeloos uit. Vooral bejaarden reageren vaak zo, omdat gehoorverlies voor hen een slechte klank heeft en geassocieerd wordt met ouder worden.
Dat is helaas fout. Wie zich laat behandelen en daardoor weer beter hoort, zal ook op een comfortabelere manier oud worden. Hij kan dan namelijk zijn activiteiten, ook de sociale, blijven voortzetten.

Laat bij de minste twijfel uw gehoor testen, ongeacht uw leeftijd! Het is ook raadzaam om vanaf uw vijftigste regelmatig uw gehoor te laten onderzoeken.

 

Een kostenloze hoortest via internet of de telefoon: puur informatief

Er bestaan online hoortests die u rustig thuis kunt doen en die kunnen helpen om gehoorstoornissen op te sporen. Zo is er de gehoortest in tien vragen die we vertaald hebben van de test van de Franse Association pour l'information et la prévention dans le domaine de l'audition(Vereniging voor informatie en preventie binnen op het vlak van het gehoor). U vindt die terug op e-gezondheid: 10 vragen om uw gehoor te testen.

Daarnaast vindt u op sommige websites ook hoortests om zelf uw gehoor te evalueren.

Opgelet: al deze tests zijn louter informatief.
Ze zijn bedoeld om slechthorenden aan te zetten om zich te laten screenen.

U kunt natuurlijk ook gewoon naar een audicien stappen. Ze bieden gratis tests aan, maar ook die zijn zuiver informatief.

 

Initialement publié par Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste le 13/06/2014 - 12h30 et mis à jour par Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste le 23/03/2017 - 11h17

Association pour l'information et la prévention dans le domaine de l'audition, http://www.audition-infos.org/. Association France presbyacousie.

Bekijk dit artikel
PUBLICITÉ
Lees ook
Het gehoor: een verwaarloosd zintuig Geüpdatet op 20/03/2007 - 00h00

Ons gehoorzintuig is net zo belangrijk als ons gezichtsvermogen. Weinig Belgen laten nochtans hun gehoor controleren en heel weinig mensen dragen een hoorapparaat. Komt dat door een gebrek aan informatie? Bij wie moet je ervoor terecht? Hoe verlopen...

Test uw gehoor via internet Gepubliceerd op 24/02/2016 - 12h22

Als iemand minder goed hoort, is de eerste stap vaak erkennen dát hij minder goed hoort dan de mensen om hem heen. Er bestaan tests op het internet om ons daarbij te helpen. Ze kunnen geen diagnose vervangen, maar het voordeel is wel dat ze ons bewus...

Doofheid bij honden en katten Geüpdatet op 13/02/2007 - 00h00

Hebt u de indruk dat uw hond of kat niet meer reageert als u roept of verrast is als u hem vastneemt zonder dat hij u heeft zien komen? Misschien moet u dan eens zijn gehoor laten nakijken.

Meer artikels