PUBLICITÉ

Wanneer loop ik risico op een longontsteking?

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 10/02/2014 - 10h00
-A +A

Een longontsteking is een infectie van de longen en kan veroorzaakt worden door verschillende microben, virussen, bacteriën of zelfs schimmels. De meest voorkomende oorzaak is wel de pneumokokkenbacterie.

Hoe herkent u een longontsteking?
Wat zijn de risicofactoren en hoe kunt u er zich tegen wapenen?

PUB

Wat zijn de symptomen van een longontsteking?

De tekenen van een longontsteking hangen af van de ziektekiem die de infectie veroorzaakt, maar meestal heeft de patiënt last van hoge koorts, ademnood, vette hoest, pijn op de borstkas, spierpijn, hoofdpijn, en in sommige gevallen ook misselijkheid, braken en diarree.

Bij sommige bijkomende, zware symptomen moet u naar de spoeddienst: bewustzijnsstoornissen, te snelle pols, meer dan 40°C koorts, pijn op de borst die verergert bij diep inademen, enz.

Hoe loop ik een longontsteking op?

We kunnen een longontsteking oplopen zoals we griep of een verkoudheid oplopen, door met andere woorden kleine, besmette partikeltjes binnen te krijgen die de longen aanvallen en een ontsteking veroorzaken waardoor er ademhalingsproblemen ontstaan. De ziektekiemen die bij een longontsteking in het spel zijn, zijn wel veel minder besmettelijk dan het virus van een verkoudheid of griep.

Maar het risico op een longontsteking is bij sommige mensen dan ook weer groter:

  • Bij kleine kinderen tot 2 jaar.
  • Bij 65-plussers.
  • Bij mensen met een bestaande longziekte, zoals astma, obstructieve chronische bronchopneumopathie (rokerslong), mucoviscidose, emfyseem, cystische fibrose, enz.
  • Bij sommige behandelingen met medicatie zoals chemotherapie, langdurige corticotherapie, behandelingen met immuunsuppressors, enz.
  • Bij slikstoornissen of hoestproblemen.
  • Roken is ook een risicofactor voor longontstekingen, net als elke blootstelling aan passief roken, vooral bij kinderen.
  • Bij een ziekenhuisopname, vooral bij reanimatie met ademhalingsondersteuning (nosocomiale longontstekingen - die zijn vaak ernstig omdat ze bij mensen optreden die al door een andere ziekte verzwakt zijn).
  • Bij een verzwakt immuunstelsel (aids, kanker, diabetes, enz.).
  • Sommige beroepen: blootstelling aan toxische chemische producten (vernis, verdunners, enz.), vogelkwekers, verwerking van wol, mout, kaas.
  • Enz.

Belangrijk om te weten: soms  kan een simpele griep of kou verwikkelingen geven en overgaan in een longontsteking.

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 10/02/2014 - 10h00

Bulletin épidémiologique hebdomadaire (BEH), 19 avril 2013 / n° 14-15. ameli-sante.fr. Société de Pneumologie de langue française, http://www.splf.org.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ