PUBLICITÉ

Wanneer het werk je gek maakt

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 27/04/2012 - 14h40
-A +A

Is werken gezond? Misschien, maar werken leidt niet altijd tot een goede psychische gezondheid, integendeel zelfs. Een zeer recent onderzoek heeft aangetoond dat "stress op het werk het opduiken van psychische problemen kan versnellen bij mensen die voordien in goede gezondheid verkeerden".

PUB

Het werk maakt angst en depressie erger

Wie in zware omstandigheden werkt, heeft een verhoogd risico op angst en depressie. Dat geldt zowel voor vrouwen als voor mannen. Vrouwen zien het risico op een ernstigedepressie verhogen met 83%, mannen met 278%. Het risico op algemene angstgevoelens ligt bij vrouwen 276%, bij mannen 206% hoger... ten opzichte van mensen die geen gewag maken van zware werkomstandigheden. Het gaat hier duidelijk niet om stress- of depri-gevoelens, maar wel om de medische diagnose van een psychische ziekte.

Wat zijn eigenlijk zware werkomstandigheden?

Het gaat om een werk waarbij de intensiteit van de eisen zeer hoog ligt op psychologisch gebied. Het kunnen rendementseisen zijn, zeer korte deadlines, spanningen in de professionele relaties, verplichtingen om een resultaat te behalen, overdreven doelstellingen, vormingsverplichtingen, flexibiliteit om diverse taken te kunnen uitvoeren en zelfs de verplichting om goed gezind te zijn...
Deze hoge intensiteit van de eisen op psychologisch vlak is het enige element dat, in het onderzoek van 2007, het aantal ernstige depressies en gevallen van algemene angstgevoelens doet stijgen.

De auteurs van het onderzoek hebben inderdaad ook andere parameters bestudeerd, waarvan men zou kunnen denken dat zij een invloed hebben op de oorzaken van psychische moeilijkheden. Welnu, noch de intensiteit van de lichamelijke inspanningen, noch de aanwezigheid van maatschappelijke ondersteuning in het bedrijf, noch de beslissingsmarge van de werknemer hebben enige invloed op depressies en angstgevoelens.

Alleen de psychologische eisen hebben een invloed op de psyche van de werkende mensen. En die invloed is enorm en uiterst negatief!

Initialement publié par Dr. Catherine Solano le 18/09/2007 - 00h00 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 27/04/2012 - 14h40

Work stress precipitates depression and anxiety in young, working women and men, Maria Melchior et al, Psychological Medicine, Volume 37, Issue 08, August 2007, pp 1119-1129. doi: 10.1017/S0033291707000414, Published online by Cambridge University Press 04 Apr 2007.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Vermoeidheid of depressie? Gepubliceerd op 21/02/2017 - 17h11

Vermoeidheid is een van de symptomen van depressie , maar depressies kunnen uiteraard ook heel wat andere oorzaken hebben. Met andere woorden, het is niet omdat u zich vermoeid voelt dat u ook een depressie hebt.

Musculoskeletale aandoeningen op het werk Gepubliceerd op 05/06/2012 - 11h21

Rug-, spier- en gewrichts pijn ... Musculoskeletale aandoeningen ( MSA's ) zijn tegenwoordig de belangrijkste oorzaak van afwezigheid op het werk. Preventie en behandeling zijn bijgevolg uiterst belangrijk, zowel voor het welzijn van de werknemers al...

De Belgen bij de zwaarste rokers van Europa Geüpdatet op 04/09/2007 - 00h00

In 2006 hebben de Belgische rokers niet minder dan 1.449 sigaretten per inwoner gerookt! Daarmee staan de Belgen, na de Nederlanders, op een weinig benijdenswaardige tweede plaats op de lijst van de zwaarste Europese rokers . Om een roker te kunnen m...

Meer artikels