Blog : " Blog van de redactie "
Amper 60% van de Belgische vrouwen die in het kader van de screening op baarmoederhalskanker een uitstrijkje zouden moeten laten, doet dat ook effectief. De maatregel wordt nochtans door de gynaecologen aanbevolen. Bent u bij die zestig procent?

Te veel uitstrijkjes voor sommigen, te weinig voor anderen…
Volgens een studie van het FOD voor Gezondheidszorg zijn er in België veel vrouwen die bovenop het aanbevolen uitstrijkje voor de screening op baarmoederhalskanker nog andere onderzoeken laten doen: ze laten namelijk meer uitstrijkjes nemen dan de artsen noodzakelijk achten. Die extra tests zijn geen garantie voor meer zekerheid, in tegenstelling tot wat die vrouwen vast denken; ze vergroten het risico op aanvullende invasieve onderzoeken en die houden sowieso risico’s in.
Maar het aantal vrouwen dat regelmatig een uitstrijkje laat nemen, is dan weer te klein. Amper 60% van de vrouwen uit de leeftijdscategorie die voor de screening in aanmerking komt, doet dat ook effectie. Als u niet tot die groep behoort, kunnen de volgende elementen u misschien alsnog overtuigen…
Unanimiteit over het nut van de screening
Eerst nog even opfrissen: de screening op baarmoederhalskanker vindt om de drie jaar plaats door middel van een uitstrijkje. De arts neemt een heel kleine hoeveelheid cellen uit de baarmoederhals weg en controleert die op mogelijke afwijkingen die erop kunnen wijzen dat er zich in de toekomst kanker zou ontwikkelen. Als alles normaal is, hoeft de patiënt pas over drie jaar weer een uitstrijkje laten nemen. Als de uitslag positief is en er in de cellen dus afwijkingen ontdekt worden, kan de arts de problematische cellen in de baarmoederhals verwijderen of kiezen voor een snellere follow-up.
Deze screening wordt aanbevolen aan alle vrouwen tussen 25 en 46 jaar, ongeacht hun hormonale status (in de menopauze of niet).
Een uitstrijkje laten nemen is natuurlijk geen leuk moment. De gynaecoloog moet daarvoor eerst een speculum in de vagina brengen en dan wat cellen van de baarmoederhalswand schrapen. Dat is niet bepaald aangenaam, maar normaal duurt het maar enkele seconden. En de ingreep moet normaal dus maar om de drie jaar worden herhaald.
Het loont trouwens ook de moeite om het te laten doen: elk jaar sterven er in België bijna 200 vrouwen aan baarmoederhalskanker. Dat cijfer ligt verontrustend hoog. De eerste symptomen treden pas op als de kanker al relatief ver gevorderd is. Als u de screening altijd maar uitstelt omdat u opziet tegen het onderzoek, praat u er beter eens over met uw gynaecoloog. Hij zal u op uw gemak stellen en duidelijk maken dat het beter meevalt dan verwacht. En één keer om de drie jaar is toch echt wel te doen!