PUBLICITÉ

Wanneer gaat u uit elkaar?

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 11/11/2013 - 20h23
-A +A

In België loopt een op de twee huwelijken stuk, scheidingen van (niet-)geregistreerde samenwonende koppels niet meegeteld.

Soms is scheiden een goede zaak, soms een vergissing.

Hoe weten we of we de juiste beslissing nemen?

PUB

Scheiden bij fysiek gevaar

Een gewelddadige partner die u op chronische wijze mishandelt, is absoluut een reden om de stap te zetten en te scheiden. Het is nochtans niet altijd gemakkelijk.

Scheiden bij psychisch gevaar

Psychisch gevaar hangt vaak samen met fysiek gevaar, maar het kan ook alleen voorkomen. Mensen die geconfronteerd worden met fysiek en psychisch geweld zeggen unaniem dat psychisch geweld het moeilijkste is. "Slagen kun je vergeten, maar woorden niet."

Fysiek geweld is heel destructief.

Een perverse, narcistische partner die u manipuleert, belachelijk maakt, vernedert, beledigt, zijn woede op u afkoelt, altijd dezelfde kwetsende opmerkingen maakt, thuis of in het bijzijn van andere mensen enz. Als hij merkt dat u afstand neemt, doet hij dan plots alsof hij passioneel van u houdt, zodat u terug zou komen. En dan komt prompt weer zijn oude gedrag boven.

Als iemand erin slaagt voldoende afstand te nemen om deze vicieuze cirkel te doorzien, kan hij eruit raken door te scheiden. Die beslissing nemen is vaak erg moeilijk, want slachtoffers van dit destructieve gedrag – of het nu een man is of een vrouw – voelen zich soms heel depressief en missen daardoor de energie om het idee van een scheiding in de praktijk om te zetten. De steun van de omgeving en de familie kan bepalend zijn om iemand uit die situatie te halen.

Scheiden kan in andere gevallen een kwestie zijn van psychisch overleven. Iemand kan bijvoorbeeld tot het besluit komen: "Mijn relatie met mijn partner heeft niet met liefde te maken, maar met bezitten. Het is net of ik van hem ben." Hetzelfde geldt voor gevallen van extreme en pathologische jaloezie.

Initialement publié par Dr. Catherine Solano, arts-seksuologe le 01/10/2012 - 00h00 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 11/11/2013 - 20h23

Trop bien pour partir, pas assez pour rester, van Mira Kirshenbaum, Uitgeverij Marabout.

Se séparer sans se déchirer, van Jocelyne Dahan en Evangeline de Schonen, Uitgeverij Robert Laffont.

Le couple brisé, van Christophe Fauré, Uitgeverij Albin Michel

Bekijk dit artikel
PUBLICITÉ
Lees ook
Meer artikels