PUBLICITÉ

Wanneer en hoe moet u uw baby verschonen?

Gepubliceerd door Laurence Koch Rigaud op 06/06/2014 - 11h40
-A +A

Het eerste levensjaar van een baby wordt bijna helemaal opgeslorpt door de verzorging en het verschonen van het kindje.

Het is inderdaad niet goed om een baby met een natte luier om te laten zitten. Stel u voor dat het u overkwam. Afgezien van de hygiëne is het verversen van de luier ook nog een moment van communicatie en echt contact met de baby. U staat oog in oog met uw kind, u praat ermee, het luistert naar u, enz. Het is met andere woorden een fijn moment voor moeder en kind. Maar dan moet u zich wel aan bepaalde regels houden.

Wat zijn de noodzakelijke stappen bij het vervangen van luiers? Wat moet u doen en wat moet u mijden?

Het zijn allemaal dingen die niet vanzelfsprekend zijn voor een kersverse ouder.

PUB

Een baby verschonen in negen stappen

 1. Leg de baby op de luiertafel of op een ander effen oppervlak (bed, zitbank, enz.). Let er ook op dat uw kindje op een schone handdoek ligt.
   
 2. Kleed uw kindje uit, maar niet helemaal. Alleen het onderlichaam moet volledig worden vrijgemaakt. Schuif het babyhemdje ver genoeg naar boven.
   
 3. Maak de luier los en profiteer ervan om de baby met het voorste stuk ervan schoon te maken. Plooi de luier dicht onder de baby.
   
 4. Maak de baby schoon, maar doe dat in de juiste richting: van voren naar achteren. Maak ook de plooien zorgvuldig schoon.
  Gebruik daarvoor watten of een washandje dat gedrenkt is in lauw water. Als er ook stoelgang is, kunt u zeep gebruiken, maar doe dat liefst niet bij elke verschoningsbeurt. Op termijn vernielt zeep de natuurlijke beschermende oliën van de huid van uw baby.
  U kunt ook gebruik maken van reinigingsmelk of  liniment calcaire. Babytissues zijn handig, maar overdrijf er niet mee. Bij overdadig gebruik kunnen ze de babyhuid irriteren.
   
 5. Verwijder de vuile luier en leg de schone luier onder de baby.
   
 6. Dit is een belangrijke stap! Droog het geslacht en de billetjes van de baby zorgvuldig af en vergeet ook de plooien niet. U kunt daarvoor een katoenen doek gebruiken.
   
 7. Breng tot slot een beschermende hydraterende crème aan (zalf met zinkoxide, vaseline, speciale babyzalf voor luierverschoning).
   
 8. Als uw baby een jongetje is, leg dan zijn piemel naar onderen. Als hij plast, wordt zijn buik dan niet nat van de urine.
   
 9. Doe de luier dicht en let erop dat hij mooi strak zit en er geen plooien of oneffenheden in zitten. Trek de sluiting niet te strak aan. De sluiting moet op dezelfde hoogte van de navel zitten.

Wat u wel en vooral niet mag doen!

Wat u moet doen:

 • De kamer moet goed verwarmd zijn en het mag niet tochten.
   
 • Als uw baby honger heeft, geef hem dan eerst zijn flesje voor u de luier vervangt.
  Door te eten kan het zijn dat de baby zich gaat ontlasten.
   
 • Als uw baby een jongetje is, kunt u bij het verschonen een doek op zijn piemel leggen. Zo wordt u niet nat als hij plots hevig moet plassen!
   
 • Als de baby al wat groter is en veel beweegt, kunt u hem tijdens het verschonen een speeltje geven om hem bezig te houden.

Wat u niet mag doen:

 • Bij de luiertafel weggaan.
  Let erop dat u alles binnen handbereik ligt.
  Laat uw kindje nooit onbewaakt achter op de luiertafel. Neem het mee als u elders iets moet doen, hoe kort het ook is (telefoon beantwoorden, iemand binnenlaten, enz.). 
   
 • Talkpoeder op de baby doen om te vermijden dat de huid week wordt.
   

U bent niet de enige die uw baby kan verschonen!
Zegt de vader dat hij er niet gerust op is of dat hij vies is van de stoelgang van de baby? Dat is goed mogelijk, maar hij kan het leren!
In het  begin kunt u het samen doen tot hij zich wat zekerder voelt. Een luier verversen is een moment van contact met de baby en daar hebben ook de papa’s deugd van. 
U kunt er ook een grote broer of zus bij betrekken. Ze zullen zich gewaardeerd voelen omdat ze die helpende rol mogen spelen. Let er wel op dat u altijd in de buurt blijft zodat de baby maximale veiligheid geniet!

 

Gepubliceerd door Laurence Koch Rigaud op 06/06/2014 - 11h40

Bron : Institut national de prévention et d’éducation pour la santé (Inpes), guide accidents domestiques. 

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Luiereczeem: praktische tips Gepubliceerd op 17/07/2012 - 13h55

Rode en geïrriteerde billetjes , dat is vaak het lot van baby's die een luier dragen. Dit veelvoorkomend probleem is niet zo ernstig, maar wel ongemakkelijk en vervelend. Gelukkig zijn er oplossingen: we geven u een aantal tips om baby's te helpen di...

Babygehuil: een te ontcijferen taal Gepubliceerd op 07/10/2013 - 17h58

Moeders herkennen weliswaar vanaf de eerste dagen het gehuil van hun baby, maar hebben het moeilijker om de precieze redenen na te gaan. Honger, dorst, pijn, ongemak, angst, innerlijke spanning... redenen zijn er genoeg. Blijf hoe dan ook rustig, ste...

Maag-darmontstekingen bij baby’s: Hoe reageren? Gepubliceerd op 07/10/2015 - 10h05

De herfst en de winter staan vaak synoniem voor maag- en darmklachten . Bij volwassenen zijn ze vaak onschuldig. Bij baby’s daarentegen kunnen ze onrustwekkend evolueren en uitdroging veroorzaken en eindigen met een ziekenhuisopname. Wat zijn de symp...

Moederschap: succesvol met de pasgeboren baby naar huis Geüpdatet op 26/04/2016 - 14h39

Voor een jonge moeder die met haar kersverse baby de kraamkliniek verlaat, is het vaak een sprong in het onbekende. Ze moet het nu doen zonder de permanente bijstand en hulp van de vroedvrouwen waarop ze sinds de bevalling kon rekenen. Toch is er gee...

Meer artikels