PUBLICITÉ

Wanneer en hoe afvallen?

Geüpdatet door Laurence Koch Rigaud op 16/06/2014 - 17h23
-A +A

U bent een paar kilootjes meer, u hebt er een paar verloren, daarna bent u weer aangekomen...

U vindt uzelf te dik en u weet geen raad meer en komt op een vrije dag dan ook liever niet onder de mensen...

Wel, u bent niet alleen!

Maar bent u echt wel voorbestemd om mager te zijn? Wat is uw ideale gewicht? Is uw droomgewicht realistisch en hoe kunt u het bereiken?

Kortom: wanneer en hoe vermageren we het best?

Advies van Paule Neyrat, diëtiste-voedingsdeskundige bij E-Gezondheid.

PUB

Ideaal gewicht, droomgewicht en schijngewicht

Ideaal gewicht

Het ideale gewicht is het gewicht dat bij onze lichaamsbouw past.
U kunt het berekenen met de ietwat omslachtige formule van de Body Mass Index.

Droomgewicht

Maar veel vrouwen worden - begrijpelijkerwijs - beïnvloed door de huidige mode en daarin is geen plaats voor een buikje, vollere dijen of zelfs maar een achterste. Geen wonder dat ze niet tevreden zijn met het ideale gewicht. Ze dromen van een gewicht dat hoort bij een fijn lijfje dat overal even slank is. Op de borsten na dan, want grote borsten zijn in de mode. Ze willen er dus 3 tot 5 kilo af, bij voorkeur vanaf de taille, want die moet vanzelfsprekend slank.

Zodra de lente goed en wel is aangebroken, ontbreken de kleren die deze gehate vetophopingen verbergen en begint de jacht op de kilo's die eigenlijk niet overbodig zijn, omdat ze natuurlijk bij het lichaam horen. Ze volgen een afslankingsdieet, eentje dat een vriendin met succes heeft gevolgd, dat in de mode is, of dat furore maakt op het internet. Als het budget het toelaat, trekken ze naar een schoonheidsinstituut voor een massage, figuurcorrectie, elektrostimulatie, een mesotherapie, lipolyse enz. De dappersten kiezen voor Pilatus-oefeningen of een hometrainer. En ze vallen af.

Maar alle vrouwen die van een gewicht dromen dat niet echt bij hen past, krijgen er op korte of middellange termijn onvermijdelijk weer de kilo’s bij die ze zijn kwijtgeraakt.

Dat is het beruchte jojo-effect. Al tientallen jaren wordt gewezen op de gevaren ervan, want in veel gevallen leidt het wel degelijk tot obesitas.

Waangewicht

En dan zijn er nog de vrouwen die eeuwig op jacht zijn naar een irreëel laag gewicht dat mijlenver af staat van hun ideale gewicht.
Ze zijn voortdurend aan het diëten, ze lijden honger, ze slikken pillen en drinken afslankingsthee. Ze leven in een buitensporige angst voor alles wat ze maar zou kunnen doen verdikken. Kortom, ze vernielen hun gezondheid.

De echte overtollige kilo’s: hoe ervan af raken?

Misschien bent u wel een van die mensen die het ene afslankingsdieet na het andere heeft geprobeerd en worstelt u daardoor nu met een hoop overtollige kilo’s?

Dan gaat u best naar een arts-voedingsdeskundige of een diëtist. Die zal proberen uit te zoeken wat er precies fout zit en nagaan of die gewichtstoename geen gevolgen heeft voor uw gezondheid.
Mogelijk zal hij u een evenwichtig dieet voorschrijven dat op maat is van uw persoon en rekening houdt met uw smaak en uw sociale verplichtingen. En hij zal u aanmoedigen om meer te bewegen. Kortom, hij zal u weer op het juiste spoor zetten.

Als u dan ook genoeg beweegt en zo uw calorieënverbruik fors vergroot, zult u geleidelijk aan en zonder gevaar afvallen. U zult ook goede eetgewoonten aankweken, waardoor u niet opnieuw zult aankomen.

 

Initialement publié par Paule Neyrat le 06/06/2011 - 18h28 et mis à jour par Laurence Koch Rigaud le 16/06/2014 - 17h23

www.anses.fr ; Heshka S, Greenway F ; Self-help weight loss versus a structured commercial program after 26 weeks: a randomized controlled study 2000 Sep;109(4):282-7 - The Lancet, Early Online Publication, 8 September 2011doi:10.1016/S0140-6736(11)61344-5.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
Eloy

Gezond afvallen is een combinatie van gezond eten. Je moet niet strikt een dieet volgen waarbij je alles secuur laat voor wat het is. Neen dat zijn in de eerste plaats ongezonde diëten. Je brengt op die manier je lichaam in shock. Tracht eerder je voedingspatroon aan te passen en op uw tempo over te gaan naar Gezonde gewoontes. Als de wil er is om af te vallen dan is de weg perfect wandelbaar!

PUBLICITÉ
Lees ook
Diëten: wat is een gevaarlijk dieet en waarom? Geüpdatet op 30/04/2014 - 12h02

In de lente zijn allerlei diëten waarmee we nog snel enkele kilo’s willen kwijtraken voor de zomer heel populair. Al deze snelle vermageringskuren, of crashdiëten zijn gevaarlijk. Ze effenen allemaal het pad voor obesitas. Sommige kunnen zelfs onze g...

Welk is het doeltreffendste dieet? Geüpdatet op 23/03/2009 - 00h00

Elke maand, of toch bijna, komt iemand met een nieuw dieet op de proppen. Het gevolg is dat men door de bomen het bos niet meer ziet en dat zelfs wetenschappers moeite hebben om te bewijzen welke diëten het doeltreffendst zijn om gewicht te verliezen...

Kinderen en tieners: hoe voorkomt u dat ze te dik worden? Gepubliceerd op 02/11/2016 - 12h36

18 % van de jongeren in België is te dik; 4% is ronduit obees . Onze kinderen hebben almaar meer de neiging om te veel bij te komen . Hoe komt dat? En hoe kunt u voorkomen dat uw kind of tiener te dik wordt ? Misschien wordt het tijd om onze gewoonte...

Meer artikels