PUBLICITÉ

Wanneer emoties vreemd zijn

Gepubliceerd door Dr. Catherine Solano, seksuologe, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 26/10/2004 - 00h00
-A +A

Alexithymie is een functiestoornis met een vreemde naam, die echter frequent zou voorkomen: ze zou 15% van de bevolking aantasten. Waarover gaat het? Het is een persoonlijk onvermogen om zijn eigen emoties te ontcijferen.

PUB

Een persoon met alexithymie voelt alles, kan het ook beschrijven, maar kan geen verband leggen met de emotie. Zijn lichaam kan bijvoorbeeld reageren alsof het bang, boos, jaloers of tevreden is, maar de eigenaar van dat lichaam begrijpt niet wat er in hem omgaat.Er bestaan vrouwen die aan deze stoornis lijden, maar alexithymie komt het vaakst voor bij mannen met een gesloten karakter, eenzaten.Dit soort mannen is niet in staat te praten om over zijn gevoelens omdat het voor hem een groot onontwarbaar net is. Het is dus heel moeilijk om gevoelens uit te wisselen, wat logisch is aangezien hij het heel moeilijk heeft om zichzelf te begrijpen en bijgevolg om zich uit te drukken, maar ook om de anderen te begrijpen.

Allemaal factoren die bijdragen tot een isolement

Waarom slaagt deze persoon er niet in om wat er binnenin hem gebeurt, te begrijpen en te analyseren? Men denkt dat de relatie van het kind met zijn moeder een rol speelt. Als de mama depressief, emotioneel onstabiel, afwezig of zelf een alexithymiepatiënt is, zal ze de emoties van het kind niet kunnen benoemen en dus ook niet aanleren hoe hij zijn emoties kan herkennen. Hij zal dus opgroeien als "emotionele analfabeet".Een heel eenvoudig voorbeeld: een kind dat honger heeft, voelt zich slecht en huilt. Het zal meerdere jaren nodig hebben om te weten waarom het zich slecht voelt en zelf te zeggen "ik heb honger". Als hun kind schijnbaar zonder reden huilt, reageren alle ouders weleens met: "dit kind is slecht gezind: het zal honger hebben"… De ouders ontcijferen het gedrag, zodat het kind aangespoord wordt het zelf te leren doen.De complexere gevoelens zijn echter heel wat moeilijker te ontcijferen en interpreteren!

Wat kan een alexithymiepatiënt doen om uit dit isolement te komen tegenover zichzelf (de emoties lijken niet van zichzelf te komen) en tegenover de anderen?De best aangepaste psychotherapie is groepstherapie. Dankzij deze vorm van therapie zal hij leren om de taal van de emoties te vertalen. En dat is, zelfs voor een basisemotie, niet eenvoudig. De volwassene moet inhalen wat een kind jaren vergt om aan te leren! Maar het is tegelijk een opgave en een enorme verrijking waardoor men er uiteindelijk in slaagt een band te scheppen met zichzelf en met de anderen…

Schrijf u gratis in op de newsletter van e-gezondheid!

Gepubliceerd door Dr. Catherine Solano, seksuologe, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 26/10/2004 - 00h00 "Psychopathologie van alexithymie" door Dhr. Corcos en Dhr. Spéranza van de uitgeverij Dunod; "Alexithymie of de stilte van de emoties" van Sylvie Berthoz in het tijdschrift "Cerveau et Psycho" nr. 6.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ