PUBLICITÉ

Wandelen ter preventie van coronaire accidenten

Gepubliceerd door Dr. Philippe Presles, bewerkt door Dr. Philippe Burton op 08/10/2002 - 00h00
-A +A

Volgens een enquête uitgevoerd bij meer dan 73.000 vrouwen in de menopauze vermindert minstens 2,5 uur wandelen per week het aantal coronaire accidenten met 30%!

PUB

Wandelen is gezond

In totaal werden 73.743 Amerikaanse vrouwen in de menopauze van 50 tot 79 jaar die in het begin van de studie geen hart- of vaatziekte hadden, gedurende drie opeenvolgende jaren gevolgd. Aan de hand van een vragenlijst evalueerden de auteurs de totale fysieke activiteit van elke vrouw: wandelen, intense inspanningen (met zweten en een verhoogde hartslag) en ten slotte het aantal uren doorgebracht in liggende houding. Het energieverbruik werd berekend volgens een standaardbarema.Drie jaar later hadden resp. 345 en 1.551 vrouwen een coronair accident en een eerste cardiovasculair accident doorgemaakt (myocardinfarct, overlijden van coronaire oorsprong, revascularisatie van een coronaire arterie of de a. carotis, angina pectoris, hartdecompensatie, cerebrovasculair accident).De analyse toont een duidelijke relatie tussen de fysieke activiteit en het coronaire en cardiovasculaire risico. In vergelijking met minder actieve vrouwen doen vrouwen die meer fysieke inspanningen doen, 53% minder coronaire accidenten en 28% minder cardiovasculaire accidenten.

Snel wandelen is nog beter!

Interessanter nog is dat de auteurs aantonen dat dit effect wordt vastgesteld:

  • zowel bij wandelen als bij intense inspanningen;
  • nog meer als men stevig doorstapt (met grote passen);
  • ongeacht het ras, de leeftijd of de body mass index (BMI).
Ten slotte moeten vrouwen die meer dan 16 uur per dag zitten, opletten: zij lopen 68% meer risico op een cardiovasculair accident dan vrouwen die slechts 4 uur per dag zitten.

Gepubliceerd door Dr. Philippe Presles, bewerkt door Dr. Philippe Burton op 08/10/2002 - 00h00 New England Journal of Medicine, 5 september 2002, pp 716, 706, 755.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Aspirine bij coronaire insufficiëntie Geüpdatet op 09/01/2002 - 00h00

Aspirine heeft anticoagulerende eigenschappen en kan de vorming van een thrombus (bloedstolsel) in de coronaire arteriën voorkomen en aldus het risico op cardiale problemen beperken. Bij vermoeden van of bewezen coronaire insufficiëntie zal uw arts u...

Statines: steeds meer effecten Geüpdatet op 23/07/2002 - 00h00

Statines worden hoofdzakelijk voorgeschreven aan patiënten met een te hoog cholesterolgehalte. De Heart Protection Studie (HPS) heeft nu echter aangetoond dat statines het risico op myocardinfarct en beroerte verlagen bij patiënten met coronair lijde...

Teveel cholesterol? Goed eten en goed bewegen Gepubliceerd op 02/11/2016 - 12h24

Het cholesterolgehalte is belangrijk. Als het te hoog is, is het een van de grootste risicofactoren voor cardiovasculaire aandoeningen. En cardiovasculaire aandoeningen zijn in Westerse landen de belangrijkste doodsoorzaak. Het goede nieuws is dat me...

Migraine: slecht voor het hart van de man Geüpdatet op 03/06/2008 - 00h00

Mannen met migraine moeten een goede cardiovasculaire follow-up krijgen omdat ze een verhoogd risico hebben op hartaandoeningen. Bij vrouwen blijkt migraine een weldoende invloed te hebben op het geheugen.

Meer artikels