PUBLICITÉ

Wandelen met stokken, een kunst

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 07/07/2015 - 11h09
-A +A

Almaar meer mensen wandelen met stokken.

Geen gewone wandelstok, maar stokken zoals die we die gebruiken om te skiën.

Wat zijn de voor- en nadelen van wandelen met stokken?

PUB

Wandelen met stokken: een kwestie van oefenen

Bij wandelen met stokken steunen we bij het lopen op stokken. Dat heeft meerdere gevolgen.

  • Het is makkelijker om het evenwicht te vinden op een oneffen parcours. De stok kan een deel van het lichaamsgewicht overnemen als de voeten bijvoorbeeld niet goed plat kunnen worden gezet. Bij een wandeling in de natuur kan een stok bovendien helpen om hinderende takken of stenen uit de weg te ruimen.
  • De gewrichten in de benen en vooral de knieën worden bij wandelen met stokken iets minder belast. Dat effect is vooral voelbaar op een steil parcours. Een Britse studie uit 2010 heeft aangetoond dat bij wandelen met stokken in de bergen - naar boven klimmen en terug - de spieren achteraf minder pijn doen en ook sneller herstellen dan wanneer alleen de benen worden gebruikt.

Er zijn ook nadelen aan wandelen met stokken. Mensen met te weinig ervaring kunnen het evenwicht verliezen. Begin dus heel geleidelijk aan in plaats van erin te vliegen. Wandelen met stokken is trouwens af te raden op een kwetsbaar terrein omdat de stokken erosie bevorderen.

Wandelen met stokken om ook het bovenlijf te doen werken

Veel mensen wandelen met stokken omdat het van wandelen een allround activiteit maakt die het hele lichaam doet bewegen. Als de armen actief zijn, moeten ook de spieren van de rug, de schouders en de armen werken en worden ze door het wandelen dus versterkt.

Volgens sommigen wordt ook het hart- en vaatstelsel meer getraind bij het wandelen met stokken, maar dat is voorlopig nog niet wetenschappelijk aangetoond.

Initialement publié par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 05/03/2013 - 09h24 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 07/07/2015 - 11h09

Harvard Health Letter, mars 2011.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Hoe gaat snelwandelen in zijn werk? Geüpdatet op 24/07/2014 - 17h31

Wandelen is de meest natuurlijke en de makkelijkste lichamelijke activiteit die er bestaat. Iedereen kan het aan, tenzij er natuurlijk medische contra-indicaties zijn. De snelle versie - het snelwandelen - is zelfs een Olympische discipline . Wilt u...

Veilig wandelen in de zomer Gepubliceerd op 07/07/2015 - 11h13

Bent u van plan om deze zomer te gaan wandelen? Deze tips zullen u helpen om veilig te wandelen en ook zin doen krijgen om het opnieuw te doen. Want wandelen is een uitstekende oefening om uw lichaam en geest te stimuleren. Dit zijn enkele tips en vo...

Wat is het best, wandelen of joggen? Geüpdatet op 03/06/2013 - 14h12

Moeten we joggen voor onze gezondheid of is wandelen beter? Het antwoord hangt af van wat u er precies mee wilt bereiken. Maar doe in ieder geval wat u graag doet!

Meer artikels