PUBLICITÉ

De wals der polyfenolen

Gepubliceerd door Nicolas Rousseau, diëtist en voedingsdeskundige op 23/12/2003 - 00h00
-A +A

Voor het eerst werd er een internationale conferentie gehouden die uitsluitend gewijd was aan polyfenolen. Deze niet te tellen bestanddelen bieden nieuwe gezondheidsperspectieven en duiken soms op waar je ze niet zou verwachten...

PUB

Rode wijn, thee, chocolade, appelen, citrusvruchten, uien: ze zijn stuk voor stuk synoniem van culinair genot, maar hebben ook een positieve connotatie als het om gezondheid gaat. Wat we meestal minder goed weten, is dat ze ook rijk zijn aan polyfenolen. De belangrijkste groep polyfenolen wordt gevormd door de familie van de flavonoïden. Ze bevatten maar liefst 4.000 bestanddelen die allemaal afkomstig zijn uit het plantenrijk. We consumeren gemiddeld ongeveer 1 g per dag, maar dat cijfer wordt wellicht overschat, want er zijn verschillen per plantensoort (zo zitten flavononen bijna uitsluitend in citrusvruchten, terwijl anthocyanines overvloedig aanwezig zijn in rood/blauw fruit en rode wijn), maar ook regionale verschillen (meer rode wijn in Frankrijk, meer thee in Nederland, …).

Wrang? Polyfenolen!

Wrangheid is het merkwaardige gevoel waarbij de weefsels samentrekken in de mond en dat ontstaat bij tal van producten: chocolade met meer dan 70 % cacao, thee, rode wijn, noten, … Welnu, achter dat typische gehemeltegevoel gaan polyfenolen schuil, die eveneens bijdragen tot bitterheid. Kortom, hoe bitterder en wranger een rode wijn, hoe meer polyfenolen hij bevat.

Druivensoorten

Vergis u echter niet: de grote cru's en de oudste wijnen zijn niet noodzakelijk het rijkst aan polyfenolen. Alles hangt af van de druivensoort en van het type polyfenol. Zo bevatten Franse rode wijnen veel resveratrol, maar volgens Karen Cooper (Universiteit van Ulster, Noord-Ierland) staan ze in de hitparade ver achter de Chileense wijnen als het gaat om anthocyanines of achter Israëlische wijnen als het gaat om flavonolen. Dus: hoe meer u afwisselt, hoe meer wijnplezier…

Gepubliceerd door Nicolas Rousseau, diëtist en voedingsdeskundige op 23/12/2003 - 00h00 1st International Conference on Polyphenols and Health georganiseerd door het INRA (Institut National de la Recherche Agronomique, Nationaal Instituut voor Landbouwonderzoek), 18-21 november 2003, Vichy (Frankrijk).
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ