PUBLICITÉ

Wacht niet op ouderdomsrimpels, grijp in!

Geüpdatet door Dr. Stéphanie Lehmann op 12/03/2013 - 14h50
-A +A

Net zoals het hele organisme, wordt ook de huid ouder.

En ook bij de huid moet er een onderscheid gemaakt worden tussen zogenaamde normale veroudering en vroegtijdige, pathologische veroudering.

Het gezegde dat "voorkomen beter is dan genezen", is ook hier van toepassing.

PUB

Waardoor wordt veroudering van de huid bepaald?

De verouderingvan de huid is een proces dat genetisch bepaald is, maar dat ook beïnvloed wordt door tal van externe factoren. Een van die factoren is de blootstelling aan UV-stralen, maar het is wel veruit de belangrijkste factor.

Maar ook ziekten, hormonale veranderingen, de voeding en roken dragen bij tot de afname van bepaalde celfuncties.

De evolutie van het verouderingsproces verschilt ook van persoon tot persoon, wat maakt dat sommige mensen met een aanzienlijk chronologisch en biologisch leeftijdsverschil kampen; ze zien er veel jonger of veel ouder uit dan ze in werkelijkheid zijn.

Normale huidveroudering

De huid is een omhulsel, het is een orgaan en een niet onbelangrijk orgaan. Met de tijd wordt de huid dunner, minster elastisch, droger en ruwer, en verdedigt ze zich minder goed tegen infecties.

Daarnaast treden ook rimpels op. Die rimpels kunnen min of meer uitgesproken zijn, ze zijn het gevolg van de afbraak van het collageen en de elastische vezels.
De melanocyten, de cellen die melanine aanmaken dat verantwoordelijk is voor de pigmentatie, dalen in aantal (10% per decennium) en boeten in aan doeltreffendheid.

Melanine is een krachtige zonnefilter die de agressieve UV-stralen bestrijdt en de fameuze vrije radicalen opvangt (moleculen die gevormd worden in een reactie op de agressies en waarvan de accumulatie heel toxisch is voor de cellen). Dat maakt duidelijk dat de huid fragieler wordt met de tijd.

Tenslotte kunnen ook al dan niet gekleurde vlekken optreden die goedaardig of kwaadaardig kunnen zijn.


Initialement publié par Dr. Stéphanie Lehmann le 06/03/2007 - 00h00 et mis à jour par Dr. Stéphanie Lehmann le 12/03/2013 - 14h50

Pierard G.E., Pierrard-Franchimont C.;Vieillissement cutané, clinique et histologie du vieillissement cutané ; Objectif peau 1995: 533-536.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Bescherm u doeltreffend tegen de zon Geüpdatet op 21/06/2005 - 00h00

De zon staat momenteel op zijn hoogst, dus moet u zich goed beschermen tegen UV-stralen. Enkele tips voor een "huidvriendelijke" zomer.

Zijn UV-filters in mijn dagcrème echt nodig? Geüpdatet op 26/02/2016 - 16h08

UV-stralen spelen een belangrijke rol in de vroegtijdige veroudering van de huid en zijn ook verantwoordelijk voor huidkanker. Om er ons tegen te wapenen, bevatten almaar meer dagcrèmes en andere fonds de teint en BB crèmes (Blemish Balm) UV-filters...

Een jonge huid is een stevige huid ... Gepubliceerd op 26/01/2015 - 12h55

Dat de huid veroudert zie je niet alleen aan de rimpels. De stevigheid van de huid en de elasticiteit zijn andere zichtbare tekenen van een jonge, gezonde en goed onderhouden huid. Hoe kan je dat zo houden?

Meer artikels