Wacht niet op ouderdomsrimpels, grijp in!

Geüpdatet door Dr. Stéphanie Lehmann op 12/03/2013 - 14h50
-A +A

PUB

Huidziekten bij ouderen: een lange lijst. . .

Omdat de huid fragieler wordt met de jaren en ook omdat ze de gevolgen ondergaat van de levenwijze (blootstelling aan de zon, roken, enz.), kunnen heel wat huidziekten optreden. De lijst met moeilijke namen van alle huidaandoeningen zou wel eens een ontmoedigend effect kunnen hebben.

Men kan ze grofweg indelen in vlekken, al dan niet met reliëf, knobbeltjes, blaren, zweren, enz. en naargelang de aard van het huidletsel: goedaardig, precancereus of kwaadaardig, al dan niet met infecties en jeuk of een andere, algemene aandoening.

U hoeft de lijst niet te kunnen opsommen maar u moet wel weten dat huidletsels nooit verwaarloosd mogen worden. U moet in geval van een huidafwijking een arts raadplegen om te achterhalen met welke aandoening u kampt.

Is er sprake van een huidziekte (waarvan u de naam dan wel moet onthouden!) dan dient u te weten wat de mogelijke evolutie ervan is. Uiteindelijk komt het er op neer dat de vraag rest of het huidletsel al dan niet weggenomen moet worden.

Een kleine handleiding voor de huid

Sommige tips voor huidverzorging zijn doodeenvoudig, maar ze moeten wel dagelijks in acht genomen worden! In de dermatologie is preventieve actie aanbevolen vanaf prille leeftijd. En ook de oudere huid heeft nog altijd aandacht en verzorging nodig. Een berustende houding is niet aangewezen!

De huid beschermen tegen de zon
Een tip voor iedereen: gebruik zonneproducten die minstens een beschermingsfactor 15 hebben en vermijdt zoveel mogelijk blootstelling aan de zon tussen 10 en 16 uur.
Mensen die veel tijd doorbrengen in openlucht (tuinieren, sporten, enz.) bij warm weer of in warme landen, moeten met de hulp van hun arts zichzelf leren controleren op ongewone vlekken of huidletsels en zichzelf een keer per maand onderzoeken. Een keer per jaar (minstens) naar de dermatoloog is noodzakelijk voor het vroegtijdig opsporen van huidkanker. Het moet daarbij gaan om een volledig onderzoek, hoofdhuid, nagels, slijmvliezen, voeten en huidplooien inbegrepen!

Een goede hygiëne, elke dag
Een douche, ja, een bad, nee! Een uitvoerig bad met te warm water heeft wellicht een stresswerend effect, maar op een oudere huid hebben ze helemaal geen positief effect. Integendeel, ze leiden tot jeuk en een uitgedroogde huid. Te lang in warm water gedompeld zijn, brengt schade aan aan de oppervlakkige hoornlaag waardoor de moleculen die normaal gezien water moeten vasthouden, gaan ontsnappen. Dat gevolg wordt nog bezwaard door het feit dat de warmte de transpiratie doet toenemen. De oppervlakkige zenuwuiteinden worden dan extra belast, wat jeuk veroorzaakt die gepaard gaat met een droge huid.

Producten kiezen met zorg
Het is uitkijken met vloeibare zeep die vaak niet voldoende reinigt en met geparfumeerde en gekleurde douchegels die vaak verantwoordelijk zijn voor allergieën.
In geval van een geïrriteerde huid moet u de voorkeur geven aan een overvette zeep, of liever nog, reinigende oplossingen. Na het zorgvuldig reinigen, de huid droogdeppen, zonder te wrijven, en extra aandacht besteden aan de huidplooien. Ook die moeten goed afgedroogd worden.

Vooroordelen vermijden
De huid hydrateren met crème, is erg belangrijk, maar de duurste verzorgingscrèmes zijn niet noodzakelijk de beste. Gebruik geen gekleurde of geparfumeerde crèmes en gebruik vooral geen eau de cologne als lotion! Het Keulse water bevat alcohol en heeft een bijtende werking. Er zijn vandaag genoeg lotions te koop zonder alcohol. Ook een aftershave kan vervangen worden door een crème. Vraag raad aan uw apotheker.

Evenwichtig eten en drinken
Men staat er niet vaak bij stil, maar de huid bestaat voor het grootste deel uit water. Een evenwichtige en gevarieerde voeding zorgt voor een voldoende aanvoer van vitaminen voor de huid (vitamines E, C, A, B9, PP). Alcohol en kruiden zijn niet nuttig omdat ze het optreden van couperose bevorderen.
Verwijder zelf nooit korsten of uitgroeisels, maar toon ze aan een arts. Die zal het euvel onderzoeken en vaak verwijderen...

En roken?
Roken versterkt het effect van UV-stralen en heeft de neiging om op te stapelen in de middelste huidlaag, meer bepaald ter hoogte van de elastische vezels. Dat geeft de teint een geelachtig aspect. Roken heeft ook een invloed op de lokale bloedvaten, wat de huid nog fragieler maakt.

Bleke huid + blauwe ogen + blootstelling aan de zon + hogere leeftijd
Is dat uw geval dan moet u zich maar één vraag stellen: hoe lang is het geleden dat ik bij de dermatoloog geweest ben?

Doe nooit aan zelfzorg
Doe niet zomaar een of ander zalfje op een of ander huidletsel. Het folkloristisch gebruik van lokale behandelingen met actieve bestanddelen zoals cortisonen, antibiotica, bepaalde ontsmettingsmiddelen, enz. kan rampzalige gevolgen hebben. Als dergelijke producten verkeerd gebruikt worden, dan kunnen ze op z'n minst de genezing bemoeilijken. Men moet altijd een arts raadplegen om daarna strikt zijn advies en de eventuele behandeling te volgen. Het genezingsproces van huidletsels bij
oudere mensen kan erg complex zijn en lang aanslepen.

Initialement publié par Dr. Stéphanie Lehmann le 06/03/2007 - 00h00 et mis à jour par Dr. Stéphanie Lehmann le 12/03/2013 - 14h50

Pierard G.E., Pierrard-Franchimont C.;Vieillissement cutané, clinique et histologie du vieillissement cutané ; Objectif peau 1995: 533-536.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB