PUBLICITÉ

Waarvoor dienen fantasma's?

Gepubliceerd door Dr. Catherine Solano, arts-seksuologe op 17/06/2003 - 00h00
-A +A

Iedereen heeft fantasma's en die zijn bij iedereen verschillend. Maar welk nut kan deze erotische verbeeldingswereld hebben? Welke plaats neemt hij in in onze seksuele beleving? Een heel belangrijke plaats, want fantasma's zijn verre van overbodig of nutteloos. Ze spelen op verscheidene vlakken een belangrijke rol...

PUB

Welk nut hebben ze dan?

 • Wachten. Als we niet hebben waar we naar verlangen, gaan we fantaseren. We maken zelf een film van onze eigen bevrediging terwijl we op de werkelijkheid wachten. Dat is heel nuttig, want zo kunnen we onze verlangens beter leren kennen, ze visualiseren en aan een manier denken om er ook effectief toe te komen.
 • Het verlangen onderhouden. Door de film van waarin we zin hebben in ons hoofd af te spelen, wakkeren we het verlangen aan door te denken aan het plezier dat we eraan zullen beleven. Iemand die verliefd is, zal bijvoorbeeld aan zijn schone denken en aan het plezier dat ze kunnen delen als ze de liefde bedrijven.
 • Plezier scheppen in het verlangen. Plezier scheppen in de verwachting van wat u te wachten staat. Liefde kent immers vele geneugten en die beperken zich gelukkig niet louter tot het orgasme.
 • Een facet van zichzelf onthullen. Eentje dat niet tot uiting komt in het dagelijkse leven. Het is vaak een heel intiem deel van zichzelf dat men niet zomaar concreet kan beleven in de werkelijkheid en dat dus enkel uitdrukking vindt in een fantasiewereld. Vaak houdt men deze fantastieën liever voor zichzelf dan ermee naar buiten te komen.
 • De verbeelding laten werken: Zonder fantasma's, zonder erotische verbeelding zou seks steeds hetzelfde zijn en vervelend en repetitief worden! En terwijl een ander facet, dat van de gevoelens, diepte geeft aan de liefde, maken fantasma's ze luchtiger en inventiever.
 • Werkelijk beleefde scenario's opnieuw beleven. Iedereen herinnert zich wel bijzonder opwindende seksuele ervaringen. Ze voeden de fantasma's en onderhouden ze. Dankzij deze ervaringen uit het verleden kent het lichaam de weg naar de opwinding goed.
 • De erotische kracht versterken en onderhouden. Als seksualiteit louter fysiek was, zou ze voornamelijk reactief zijn, een beetje zoals dieren die enkel copuleren tijdens de bronsttijd. Fantasma's zijn specifiek menselijk. Ze zijn het resultaat van de complexiteit van onze hersenen, die het mogelijk maakt het hele jaar door en ons leven lang seksuele driften te hebben zonder al te veel dode momenten (ook al zijn die er nu en dan wel!).
 • Het mogelijk maken lang de liefde te bedrijven. Opdat twee mensen hun hele leven bij elkaar zouden kunnen blijven zonder dat de sleur erin komt, is er niks beters dan fantasma's om een natuurlijke stimulans geven.
 • Fantasma's onderhouden een tekort. Als men zijn fantasma's niet kan realiseren, blijft het verlangen, de geslachtsdrift intact. Dat is ook de reden waarom mensen die al hun fantasma's kunnen beleven, vaak ontgoocheld achterblijven: de fantasma's verliezen hun kracht, omdat er geen gebrek meer is. En bovendien werkt dat vaak ontgoochelend, want de verbeelding is vaak veel aangenamer dan de werkelijkheid!
 • De drijfveren van zijn verlangens begrijpen. Vaak zijn fantasma's een beetje karikaturen die onze manier van functioneren, de manier waarop we het verlangen naar boven halen, in het licht stellen. En met stereotypen, karikaturen is het ook makkelijker om zichzelf te begrijpen, te analyseren.
 • Een uitlaatklep. Soms worden we overweldigd door bepaalde doods- of agressieve driften of andere gevaarlijke of "immorele" impulsen. Door te fantaseren, kunnen we die kanaliseren en laten voortbestaan buiten het werkelijke leven.
 • Het hoofd bieden aan een moeilijke of gespannen situatie. Fantaseren over iemand waar we eigenlijk niet echt naar verlangen, komt heel vaak voor. Dat doen we soms om tot een vergelijk te komen met de werkelijkheid. Een onuitstaanbaar of tiranniek persoon wordt makkelijker om te verdragen als we hem wat kleur geven met een klein fantasietje!
Ten slotte zijn fantasma's geen perverse persoonlijke waanbeelden, maar positieve vrienden, op voorwaarde dat we ze aanvaarden, koesteren, voeden en dat we ze meester blijven! Ze mogen ons ook niet overnemen en de vrije wil belemmeren of de keuzes in ons leven gaan bepalen!
Gepubliceerd door Dr. Catherine Solano, arts-seksuologe op 17/06/2003 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
De drie facetten van de liefde Geüpdatet op 17/01/2006 - 00h00

Liefde is een zeer moeilijk te omschrijven gevoel. Niet iedereen geeft er trouwens dezelfde betekenis aan. Sommigen zien het als een engagement, anderen als een krachtige, maar tijdelijke emotie, nog anderen als een behoefte. Laten we even klaarheid...

Seksualiteit: zeven vragen over seksuele fantasieën Geüpdatet op 15/06/2016 - 09h57

Seksuele fantasieën maken deel uit van de erotische verbeeldingswereld. Het is een creatie van de geest waaruit seksuele opwinding kan voortkomen, een erotische gedachte of een erotisch beeld dus dat inwerkt op het lichaam. Seksuele fantasieën zijn z...

7 goede redenen voor fantasma's Geüpdatet op 15/03/2010 - 00h00

Fantasma's maken wezenlijk deel uit van onze seksuele beleving. Ze zijn niet alleen afkomstig uit onze verbeeldingswereld, ze spelen ook een rol in ons liefdesleven. Geen sprake dus van schaamte wanneer we het hebben over onze fantasma's ! Het is vee...

Meer artikels