PUBLICITÉ

Waarom zijn steunkousen in het vliegtuig soms belangrijk?

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 27/07/2016 - 14h19
-A +A

In het vliegtuig, en zeker op lange vluchten, ligt het risico op flebitis en longembolie vele keren hoger.

PUB

Opgelet: risico op flebitis in het vliegtuig!

In het vliegtuig ligt het risico op flebitis vier keer hoger voor een vlucht van meer dan vier uur en maar liefst tien keer hoger voor een vlucht van meer dan tien uur.

We zitten uren achtereen op elkaar gepakt met opgetrokken of gekruiste benen en zonder te bewegen. Daar komt nog de lage luchtdruk in het toestel bij en de uitdrogende lucht, ook twee factoren die flebitis in de hand werken. Bij flebitis vormt zich een bloedklonter in een ader waardoor bloedsomloop volledig of gedeeltelijk versperd wordt. Soms kan die klonter ook loskomen en via de bloedbaan in een longader terechtkomen. Dan krijgt u een longembolie.

Er bestaat een simpel middeltje om dit soort zware en levensbedreigende accidenten te voorkomen en vooral risicopersonen hebben er baat bij: gewoon steunkousen dragen zodra de vlucht meer dan vier uur duurt.

Amper een op de vier patiënten draagt steunkousen

En toch denken veel mensen er niet aan om deze eenvoudige voorzorg te nemen omdat ze niet op de hoogte zijn van de risico’s of het bestaan van de kousen. Andere laten het achterwege uit esthetische overwegingen, voor  het comfort of soms ook vanwege de kostprijs. Om het gebruik van steunkousen en enkelhoge steunsokken makkelijker ingang te doen vinden, hebben de producenten de voorbije jaren hard gewerkt aan het esthetisch aspect en aan de kwaliteit van de stof. Ook de waaier van kleuren is sterk uitgebreid. Raadpleeg uw huisarts voor overleg! 

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 27/07/2016 - 14h19

www.mes-jambes.com 

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Van flebitis tot longembolie Gepubliceerd op 01/12/2014 - 16h18

Er worden elk jaar meer dan 11.000 gevallen van flebitis gediagnostiseerd in België Naast dat flebitis spataderen en oedemen kan veroorzaken in de benen, kan flebitis ook leiden tot een longembolie, een aandoening die nog al te vaak een dodelijke afl...

Senioren nemen het vliegtuig Geüpdatet op 30/07/2002 - 00h00

Zin om andere horizonten te ontdekken? Alles is mogelijk, ook als u al wat op leeftijd bent. Laat u wel eerst door uw arts onderzoeken. Hier volgen enkele nuttige raadgevingen.

Meer artikels