PUBLICITÉ

Waarom zijn batterijen gevaarlijk?

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 27/05/2013 - 12h32
-A +A

Batterijen zijn overal aanwezig. Ze kunnen gevaarlijk zijn voor onze gezondheid en voor ons ecosysteem.

Waar schuilt het gevaar precies? En hoe kunnen we ons ertegen beschermen?

PUB

Batterijen bevatten zware metalen

Batterijen zijn gevaarlijk omdat ze zware metalen bevatten. Die kunnen zich ophopen in ons lichaam en in het milieu. Er zit kwik in, maar ook lood, cadmium, lithium, nikkel, zink, enz.

Neurologische stoornissen, bloedafwijkingen, enz.
Ons lichaam kan die toxische metalen niet uitscheiden. Ze hopen zich dus onvermijdelijk op en kunnen vanaf bepaalde concentraties vergiftigingsverschijnselen veroorzaken die leiden tot neurologische stoornissen, nier- en bloedproblemen. We worden meervoudig blootgesteld en soms ook indirect via de voedingsketen. Dat is bijvoorbeeld het geval met bepaalde grote roofvissen.

Hoe kunnen we ons beschermen tegen batterijen?

Batterijen langer laten meegaan
Gooi batterijen niet meteen weg als u een signaal krijgt dat ze verzwakken. Laat ze even rusten, daarna kunnen ze nog een poos worden gebruikt. Verzwakte batterijen kunnen nog dienen voor kleine toestellen die weinig energie vragen, zoals een wekker bijvoorbeeld.

Zuinig zijn
Beperk het gebruik van batterijen en geef een voorkeur aan toestellen zonder batterijen of ga voor de toestellen die zo min mogelijk batterijen nodig hebben. Dat kan gelden voor speelgoed, huishoudtoestellen, vrijetijdstoestellen, klussen, gadgets, enz. Als u een apparaat een poos niet meer gebruikt, vergeet dan niet om de batterijen eruit te halen. Zo vermindert hun duurzaamheid niet en lopen ze niet uit in het toestel (lekken van zware metalen is heel gevaarlijk voor de gezondheid).

Verander van type batterijen of beperk het gebruik ervan
Gebruik batterijen zonder kwik en cadmium en kies eerder herlaadbare batterijen. Die kunnen tot 400 keer hergebruikt worden, sommige zelfs nog meer.

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 27/05/2013 - 12h32

Agence de l’environnement et de la maîtrise de l’énergie (ADEME) - Néoplanète - Agir pour la planète.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Knoopbatterijen: niet ongevaarlijk! Gepubliceerd op 05/05/2015 - 12h41

De zogeheten knoopbatterijen - piepkleine, ronde en platte batterijen - zijn alomtegenwoordig. Ze zitten in fototoestellen, in horloges, in rekenmachientjes, wekkers, speelgoed, enz. Ze worden almaar meer gebruikt, en het aantal ongelukken door insli...

Ingeslikte voorwerpen verwijderen via endoscopie Gepubliceerd op 03/10/2011 - 15h08

Kleine kinderen brengen alles naar hun mond en soms gebeurt er een ongeluk: een of ander voorwerp wordt ingeslikt . Sommige van die ingeslikte voorwerpen sluiten een doorgang af, andere kunnen snijwonden veroorzaken en soms kunnen ze ook giftig zijn....

Beroepsziekten: beter erkend! Geüpdatet op 20/05/2002 - 00h00

De voorwaarden voor schadeloosstelling door het Fonds van Beroepsziekten worden aangepast aan de Europese aanbevelingen. Dit zou tot gevolg moeten hebben dat de uitkeringen vlotter verlopen.

Baby's: opgepast voor vreemde voorwerpen! Geüpdatet op 19/10/2004 - 00h00

Jonge kinderen hebben de neiging alles wat ze in hun handjes krijgen in hun mond, neus of oren te stoppen. Geen reden voor paniek, dit incident zal meer dan waarschijnlijk onschuldig zijn, maar het is toch beter het kind naar de dichtsbijzijnde spoed...

Meer artikels