PUBLICITÉ

Waarom werken geneesmiddelen in bruisvorm zo snel?

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 23/02/2015 - 16h35
-A +A

Bij pijn worden vaak pijnstillers in bruisvorm aangeraden. Bruistabletten werken namelijk snel, en dat is soms mooi meegenomen. Maar hoe is die snellere werking te verklaren? En weegt dat voordeel op tegen de nadelen die eigen zijn aan geneesmiddelen in bruisvorm?

PUB

Geneesmiddelen: waarom werken bruistabletten sneller?

Geneesmiddelen in bruisvorm zijn gemakkelijk te herkennen. Als ze in water worden gedaan, lossen ze heel snel op en daarbij maken ze een typisch geluid en typische luchtbellen. Het is precies deze stap die ervoor zorgt dat bruistabletten snel werken. Het gas dat bij contact met water vrijkomt – CO2 – doet het geneesmiddel namelijk uiteenvallen en de actieve stof komt dus meteen vrij. Na het opdrinken duurt het nog ongeveer een minuut vooraleer de stof door het lichaam wordt opgenomen. Als we daarentegen een gewone pil of capsule innemen, komen die in vaste vorm in onze maag terecht. Ze moeten dan nog oplossen en dat duurt ongeveer 15 minuten. Daarna beginnen ze pas over te gaan in ons bloed. Dat extra kwartier kan lang lijken als we barstende hoofdpijn hebben!

Let wel: als het geneesmiddel verteerd is en het actieve bestanddeel in het bloed zit, duurt het nog enige tijd voor het middel ook effectief werkt. Maar hoelang dat precies is, hangt af van de actieve stoffen en niet van de manier waarop ze worden ingenomen.

Geneesmiddelen in bruisvorm: tegelijk vast en vloeibaar

Ook siropen en andere vloeibare geneesmiddelen werken heel snel. Maar ze hebben nadelen. Ze bewaren minder makkelijk (vaak moeten ze in het donker of in de koelkast bewaard worden) en de dosis is minder precies omdat die door de patiënt zelf moet worden afgemeten. Bruistabletten combineren het gemak van gebruik en van bewaring van de vaste vormen met de snelle werking van de vloeibare vormen.

Maar laten we ons niets wijsmaken: het perfecte geneesmiddel bestaat niet. Ook bruistabletten hebben nadelen, net als alle andere geneesmiddelen.

  • Voordeel van de vertraagde werking verdwijnt. In sommige gevallen is er bewust voor gekozen dat de actieve stof van het geneesmiddel langzamer door het lichaam wordt opgenomen. Het geneesmiddel kan dan langer werken of de bijwerkingen zijn dan niet zo hevig.

  • Soms een slechte smaak. Capsules of pillen worden in hun geheel ingeslikt en besparen onze smaakpapillen zo de vaak slechte smaak van de actieve stof. Bij bruistabletten moeten we net een vol glas met dat product opdrinken…

  • Aanwezigheid van excipiënten in het geneesmiddel. Een geneesmiddel bestaat nooit uitsluitend uit het actieve bestanddeel alleen. Er zitten altijd nog andere ingrediënten in, de zogenaamde excipiënten. Bij geneesmiddelen in bruisvorm bevatten die vaak natrium of suiker en die zijn voor sommige patiënten niet aangewezen. Vraag uw huisarts of apotheker gerust om raad.  
Initialement publié par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 24/04/2012 - 11h10 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 23/02/2015 - 16h35

prof.Jean Gillard, Vicevoorzitter van de Louvain Drug Research Institute

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ