PUBLICITÉ

Waarom vrouwen hun hart moeten beschermen

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 21/09/2015 - 15h19
-A +A

Misschien hebt u de indruk dat vooral  mannen getroffen worden door cardiovasculaire ziektes (hartinfarct, beroerte, enz.). U bent niet de enige die dat denkt, maar het klopt niet! Cardiovasculaire aandoeningen, hart- en vaatziektes dus, zijn even gevaarlijk of zelfs nog gevaarlijker voor vrouwen.

PUB

Vrouwen sterven vooral aan het hart

Over borstkanker als doodsoorzaak bij vrouwen is in de media veel te doen. Toch staat deze kanker bij vrouwen maar op de tweede plaats van de doodsoorzaken. Op de eerste plaats komen inderdaad hart- en vaataandoeningen. Mannen overlijden namelijk minder vaak aan een hartkwaal: elk jaar sterven 17.000 vrouwen aan een hart- en vaataandoening, tegenover 14.000 mannen. Kanker (en niet hart- en vaataandoeningen) is bij de mannen de eerste doodsoorzaak. Maar waarom denken zo veel mensen dat vrouwen beter beschermd zijn tegen hart- en vaataandoeningen?

Eén ding klopt wel: tot aan de menopauze bieden de vrouwelijke hormonen bescherming tegen hartproblemen. Maar dat beschermend effect is niet absoluut. Jonge vrouwen die meerdere risicofactoren cumuleren, kunnen toch een hartziekte krijgen. Vroeger leefden vrouwen trouwens veel gezonder dan mannen: ze dronken minder,  rookten niet of weinig, hun gewicht was meer in evenwicht, enz.  Vandaag stellen de cardiologen vast dat al die typisch mannelijke gedragspatronen netjes verdeeld zijn over beide seksen. Het resultaat is natuurlijk dat het risico pijlsnel omhoogschiet.

Vrouwen horen de factoren en symptomen van hart- en vaataandoeningen te kennen

Daarom is de Belgische Cardiologische Liga van mening dat vrouwen dringend bewust gemaakt moeten worden van hun hartrisico. Als vrouwen namelijk hart- en vaataandoeningen krijgen, zoals een infarct of een beroerte (CVA),  blijkt dat ze vaak slecht gescreend zijn, voor een deel vanwege de heersende misvatting dat ze weinig gevaar lopen. Dat kan het grotere aantal sterfgevallen bij vrouwen gedeeltelijk verklaren.
Alle vrouwen zouden dus bepaalde kernindicatoren van hun hartgezondheid moeten kennen.

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 21/09/2015 - 15h19

Persbericht van de Belgische Cardiologische Liga, Week van het Hart, 21 september 2015.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Goede tanden, een goed hart Geüpdatet op 14/01/2003 - 00h00

Voor het eerst heeft een team onderzoekers aangetoond dat er een verband bestaat tussen het verlies van tanden en hartziekten. Mannen met minder dan 25 tanden lopen 57% meer risico op een beroerte.

Voorkom CVA: eet chocolade! Gepubliceerd op 30/03/2016 - 10h26

Chocolade wordt beschouwd als een gezond product, op voorwaarde dat u de juiste keuze maakt en er niet te veel van eet. Zo zou chocolade een beschermend effect hebben tegen depressie, kanker en hart- en vaatziekten. Chocolade helpt ook bij de prevent...

Meer artikels