PUBLICITÉ

Waarom verlies je aan gehoor met de leeftijd?

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 26/01/2017 - 12h29
-A +A

Hoe ouder je wordt, hoe groter de kans dat je minder goed hoort. Er is sprake van ouderdomsslechthorendheid of presbyacusis.

Aan de oorsprong kan een waaier van oorzaken liggen, waarvan lawaai en het afsterven van zenuwcellen de meeste voorkomende zijn. Een overzicht.

PUB

Langdurig lawaai leidt tot gehoorverlies

Het oor bestaat uit drie delen: het uitwendige oor, het middenoor en het binnenoor. Als er een probleem opduikt bij één van die drie delen, kan dat tot gehoorverlies lijden.

In het slakkenhuis heb je met name een membraan waarop haarcellen zitten. Onder invloed van geluid gaan die haarcellen trillen. Op hun beurt sturen ze een elektrisch signaal door naar de hersenen. Bij zijn geboorte heeft een mens ongeveer 15.000 haarcellen. Daarna komen er geen haarcellen meer bij.

Als een haarcel doodgaat, bijvoorbeeld door langdurig en overdreven lawaai, ben je die kwijt voor de rest van je leven. Hoe meer haarcellen je verliest, hoe minder details je kunt horen. Zowel in volume als in frequentie.

 

Leeftijdsgebonden gehoorverlies: welke verklaring is er nog?

Naarmate je ouder wordt, kan gehoorverlies ook te wijten zijn aan het afsterven van zenuwcellen in het binnenoor.

Het geluid geraakt wel nog bij de haarcellen, maar de hersenen ontvangen geen elektrische signalen meer van de zenuwcellen. Die sensorineurale oorzaak ligt in 90 procent van de gevallen aan de basis van gehoorverlies. Daarnaast kunnen ook het trommelvlies en de beentjes in het middenoor te maken bij gehoorverlies op oudere leeftijd.

Leeftijdsgebonden gehoorverlies treedt maar heel geleidelijk op.

Patiënten passen zich vaak onbewust aan, door bijvoorbeeld de televisie wat harder te zetten, of door tijdens een gesprek wat dichter bij de spreker gaan staan. Op die manier zijn het vaak familieleden of vrienden die als eerste het gehoorverlies opmerken.
 

Initialement publié par Pieter Segaert, gezondheidsjournalist le 04/11/2008 - 00h00 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 26/01/2017 - 12h29

OMS, februari 2014.

Bekijk dit artikel
PUBLICITÉ
Lees ook
Lawaai: welke invloed op de gezondheid? Gepubliceerd op 25/08/2014 - 16h16

Wist u dat het lawaai van een stofzuiger het gehoor kan aantasten? Het lawaai dat we zelf voortbrengen kan schadelijk zijn, en dan hebben we niet over vliegtuigen, bouwwerven of hogesnelheidstreinen. Een woordje uitleg over lawaai en zijn gevolgen .....

Slechthorendheid: wees één en al oor! Geüpdatet op 24/05/2005 - 00h00

U hebt de indruk dat de klank van uw tv of uw radio ontregeld is? U moet de mensen vaak vragen om hun woorden te herhalen? Dan hebt u misschien gehoorverlies en moet op consult bij een KNO-arts.

Gehoorverlies: vermijd sociale en psychische problemen! Gepubliceerd op 19/05/2017 - 15h09

Gehoorverlies heeft vaak zware sociale en psychische gevolgen en kan iemands sociale en professionele leven serieus ontwrichten. Het zelfbeeld krijgt daardoor een serieuze deuk. Nochtans bestaat er een heel netwerk van specialisten die niet alleen de...

Meer artikels