PUBLICITÉ

Waarom u een liefhebber van thee of van koffie bent...

Geüpdatet door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 29/06/2016 - 11h34
-A +A

Er bestaan echte koffiefanaten en echte theefanaten.

Is die voorkeur voor een van beide dranken te verklaren?

Waarom drinkt iemand liever thee of liever koffie?

PUB

De gemeenschappelijke link tussen koffie en thee is cafeïne, en die bepaalt onze voorkeur...

Koffie en thee bevatten allebei cafeïne, alleen bevat thee ongeveer de helft minder cafeïne dan koffie.
Cafeïne heeft zoals bekend een psychostimulerende werking. Om die stimulerende eigenschappen wordt het trouwens gebruikt in bepaalde geneesmiddelen en therapieën.
Cafeïne maakt ook onrustig. Sommige mensen hebben daar meer last van dan andere.

Nog belangrijk om te weten is dat cafeïne in de lever wordt omgezet tot 'paraxanthine', een stof die kalmerend werkt en dus net het omgekeerde effect heeft.
Maar het rendement waarmee we cafeïne in paraxanthine omzetten, verschilt van mens tot mens. Dat verschil ligt genetisch vast.

Bij mensen met een intensieve omzet van cafeïne zal de paraxanthine dus sterker doorwerken dan de cafeïne. Koffie zal bij hen eerder kalmerend werken. Deze mensen zijn dan ook tuk op koffie omdat ze er deugd van hebben en hun angst of stress erdoor vermindert.
Mensen die maar weinig cafeïne omzetten in paraxanthine zullen dan weer vooral het onrustig makend effect van de cafeïne voelen. Koffie kan bij sommige mensen zo een heuse paniekaanval veroorzaken. Ze ondervinden er alleen maar negatieve effecten van en dus lusten ze geen koffie.

Ze houden het liever bij thee. Die drank bevat ook cafeïne, maar minder, en zorgt toch nog voor een aangename prikkel zonder dat het onrustig maakt. Daarvoor is het cafeïnegehalte van thee te laag. Theanine (een derivaat van het glutaminezuur in thee) heeft trouwens ook stimulerende eigenschappen die het nerveusmakend effect van cafeïne helpen te verzachten.

Kan je verslaafd raken aan koffie?

Ja, de cafeïne in koffie kan leiden tot afhankelijkheid of koffieverslaving. In de praktijk is er van die afhankelijkheid van koffie nochtans niets te merken, omdat degene die hem drinkt zijn hoeveelheid spontaan aanpast om er het maximum aan positieve effecten uit te halen en tegelijk zo min mogelijk bijwerkingen te hebben.

Initialement publié par Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste le 23/11/2010 - 00h00 et mis à jour par Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste le 29/06/2016 - 11h34

" Café, thé, chocolat ", Prs Pierre Delaveau en Jean Costentin, éditions Odile Jacob.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Bestaat koffieverslaving echt? Gepubliceerd op 17/10/2014 - 16h53

Kan iemand verslaafd zijn aan cafeïne zoals aan een drug? Sommige koffieadepten zijn daar rotsvast van overtuigd. Deze alkaloïde heeft inderdaad een stimulerend effect op het lichaam, maar van echte verslaving kan toch niet gesproken worden. U kunt d...

Koffie en cafeïne: goed of slecht? Gepubliceerd op 13/04/2017 - 15h58

De lijst van de wetenschappelijk bewezen of vermeende voor- en nadelen van koffie en cafeïne is bijzonder lang. Honderden studies zijn verschenen, waarvan de resultaten elkaar soms tegenspreken.

Bent u een theespecialist? Gepubliceerd op 09/12/2013 - 10h32

Gemakshalve of voor de heerlijke smaak, drinken velen onder ons regelmatig thee in de hoop te kunnen genieten van zijn welbekende heilzame werking. Maar weet u voldoende over thee? We leggen u een aantal stellingen voor. Misschien kunt u nog wat bijl...

Zeker geen koffie vóór het sporten! Gepubliceerd op 05/11/2013 - 13h18

Van koffie is bekend dat hij de hersenfuncties stimuleert. Vandaar dat men ervan uitgaat dat het "bakje troost" ook de lichamelijke prestaties verbetert. Cafeïne innemen vóór het sporten, is echter geen goed idee. Koffie vermindert immers de bloedtoe...

Meer artikels