PUBLICITÉ

Waarom roken verpleegsters zoveel?

Gepubliceerd door Dr. Philippe Presles, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 07/10/2003 - 00h00
-A +A

Verpleegsters zijn goed geplaatst om de schadelijke werking van tabak te kennen. Toch roken ze evenveel als de algemene populatie. Wat kunnen daarvan de oorzaken zijn? Stress?

PUB

Er werd een vragenlijst gestuurd naar 2.000 verpleegsters die werkzaam zijn in diverse medische instellingen in Noord-Ierland, waar gemiddeld 29 % van de algemene bevolking rookt.Uit de 1.074 verwerkte vragenlijsten (92 % van verpleegsters, 8 % van verplegers) bleek dat 26 % van de verple(e)g(st)ers rookte, 19 % gestopt was en 55 % nooit gerookt had. De gemiddelde consumptie bedroeg 14 sigaretten per dag. Van de rokende verple(e)g(st)ers begon er slechts 3,2 % te roken op het werk, terwijl de meesten (68 %) meer begonnen te roken zodra ze vast benoemd waren. Ander interessant gegeven: stress wordt vaak genoemd, niet als element dat het roken bevordert (97 % van de verple(e)g(st)ers rookte al vóór ze hun beroep uitoefenden), maar als een remmende factor voor het stoppen met roken of zelfs als een factor die hen ertoe aanzette om nog meer te gaan roken. Verder tonen de verple(e)g(st)ers zich zeer weinig gevoelig voor de raad van hun omgeving. De meest aangehaalde reden om te beginnen roken, is afhankelijkheid, maar ook genot! Stress op het werk komt pas op de derde plaats, de invloed van familie of vrienden is de minst belangrijke factor.

De auteurs concluderen dat het werk weinig invloed heeft op de rookgewoonten van volwassenen, ook als die een stresserend beroep uitoefenen. De meeste rokers zijn beginnen te roken tijdens de adolescentie; wie stopt met roken alvorens beroepsactief te worden, lijkt weinig risico's te lopen om te hervallen, los van de werkomgeving. Vandaar dat jongvolwassenen het best worden aangespoord om definitief te stoppen met roken nog vóór ze op de arbeidsmarkt komen!

Gepubliceerd door Dr. Philippe Presles, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 07/10/2003 - 00h00 Mc Kenna H. et coll., The role of stress, peer influence and education levels on the smoking behaviour of nurses. International Journal of Nursing Studies. 2003 ; 40 : 359-366 ; Callum C. 1998. The smoking epidemic. Health education Authority ; Leathar D.S. Smoking among student nurses. Nursing Times 1980 ; 76 : 589-590.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Meer artikels