PUBLICITÉ

Waarom moeten we meer omega 3 eten?

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 17/06/2014 - 11h32
-A +A

Waarom moeten we meer omega 3 eten?

Deze vraag beantwoorden is zeer eenvoudig: omdat we steeds minder omega 3 eten en steeds meer omega 6.

Maar hoe is het zover kunnen komen? En waarom is het evenwicht tussen omega 3 en omega 6 zo belangrijk?

PUB

Verstoord evenwicht tussen omega 3 en omega 6

Er bestaan twee soorten vetzuren: omega 3 en omega 6, beide onontbeerlijk voor de goede werking van ons lichaam, op voorwaarde dat ze ongeveer in dezelfde hoeveelheid aanwezig zijn.

Opdat het lichaam beide soorten vetzuren zou kunnen gebruiken, moeten ze door een enzym omgezet worden. Welnu, omega 3 en omega 6 worden door hetzelfde enzym omgezet.

Zijn de omega 6-vetzuren in de meerderheid, dan leggen ze beslag op dat enzym. Het gevolg is dat het enzym niet meer beschikbaar is voor de stofwisseling van de omega 3-vetzuren, die onbruikbaar worden voor het lichaam.

 

Hoe is het zover kunnen komen?

Onze voedingsgewoonten zijn enorm veranderd. Met de industrialisering en de intensieve veeteelt, is de aanvoer van meervoudig onverzadigde vetzuren radicaal veranderd.

We gebruiken bijvoorbeeld steeds meer industriële producten. Welnu, de voedingsmiddelenindustrie gebruikt vetten die zeer rijk zijn aan omega 6 (palm-, zonnebloem-, arachideolie…). Nog een voorbeeld: de dieren die vroeger gras aten en ook granen die van nature rijk waren aan omega 3, worden vandaag gevoederd met maïs- en sojameel, voedingsmiddelen die daarentegen rijk zijn aan omega 6.

Hierdoor zijn dierlijke producten (vlees, melk en eieren) voortaan arm aan omega 3, maar rijk aan omega 6.

 

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 17/06/2014 - 11h32

Institut Moncey

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Omega 3 en omega 6: een subtiel evenwicht Geüpdatet op 19/04/2010 - 00h00

Iedereen heeft het over omega 3 , de waardevolle vetzuren die we tekortkomen en waarvan de effecten zo heilzaam zijn voor de gezondheid. Het volstaat nochtans niet de aanvoer van omega 3 te verhogen om te genieten van de voordelen ervan. Hoe komt dat...

Omega 3? Goed, maar niet om het even wat! Geüpdatet op 09/11/2009 - 00h00

Omega 3-vetzuren zijn allemaal goed voor de gezondheid, maar sommige - de omega 3-vetzuren met lange keten (EPA en DHA) - bieden nog meer voordelen voor de gezondheid. Als u de verschillende soorten omega 3-vetzuren leert herkennen, zult u nog meer v...

Plantaardige olie: de wraak van omega 6... Gepubliceerd op 10/03/2015 - 16h47

De voorbije jaren zijn de omega-3-vetzuren de hemel in geprezen, en dat ten koste van de omega-6-vetzuren die als schadelijk werden bestempeld voor hart en bloedvaten. De American Heart Association (AHA) heeft onlangs een wetenschappelijk advies gepu...

Meer artikels