PUBLICITÉ

Waarom moeten baby's worden ingeënt tegen het rotavirus?

Gepubliceerd door Dr. Philippe Presles op 23/12/2008 - 00h00
-A +A

De inenting voorkomt dat een pasgeboren baby diarree krijgt en daardoor risico op uitdroging loopt, maar ze helpt ook ziekenhuisopnames vermijden. Een baby die in het ziekenhuis ligt, is namelijk enorm kwetsbaar en kan besmet raken met andere virussen en daarbovenop bijvoorbeeld nog griep of bronchiolitis oplopen.

PUB

Rotavirus en maag-darmontsteking

De rotavirussen zijn virussen die maag-darmontstekingen veroorzaken die vooral bij pasgeboren baby's heel gevaarlijk kunnen zijn. Rotavirussen zijn zeer gemakkelijk overdraagbaar en veroorzaken besmetting op grote schaal. Bij pasgeboren baby's veroorzaken ze acute diarree, braken en koorts. Deze symptomen geven een verhoogd risico op uitdroging die ernstige gevolgen kan hebben en een ziekenhuisopname vereist.
Volgens specialisten worden alle kinderen voor hun vijfde verjaardag blootgesteld aan het rotavirus. Het probleem is dus wijd verspreid, ook al zijn sterfgevallen als gevolg van deze besmetting zeldzaam!
De rotavirussen zijn bij zuigelingen extra gevaarlijk, omdat ze bovenop de symptomen van de maag-darmontsteking ook een ziekenhuisopname noodzakelijk maken. Dat laatste vormt een extra risicofactor voor pasgeboren baby's. In ziekenhuizen circuleren immers allerlei ziektes en komt men in contact met heel wat virussen. En hoe kwetsbaarder iemand is, hoe minder weerbaar hij zal zijn tegen virale aanvallen. Pasgeboren baby's die in het ziekenhuis zijn opgenomen voor een maag-darmontsteking riskeren op die manier om griep of bronchiolitis op te lopen.
Al deze argumenten pleiten dan ook voor de vaccinatie van pasgeboren baby's tegen de rotavirussen.

Wanneer en hoe moeten pasgeboren baby's ingeënt worden tegen de rotavirussen?

• Pasgeboren baby's zijn het kwetsbaarst tussen de vierde en de zesde maand. Het vaccineren gebeurt dus het best vanaf twee maanden.
• Er bestaan twee vaccins die langs orale weg worden toegediend: Rotarix® (2 dosissen) en Rotateq® (3 dosissen).
• De toediening gebeurt dus langs orale weg.
• De producten worden niet terugbetaald en kosten respectievelijk 68 en 52 euro.
• Pasgeboren baby's kunnen het hele jaar door gevaccineerd worden. De rotavirussen circuleren immers het jaar rond en niet alleen in de winter. De vaccinatie hangt dus af van de leeftijd van het kind en niet van het seizoen, ook al is ziekte door besmetting met het virus 's winters het meest uitgesproken.

Gepubliceerd door Dr. Philippe Presles op 23/12/2008 - 00h00 Epidemiologische gegevens van het Ministerie voor gezondheid, december 2007.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Maag-darmontsteking: appelsap of rehydratatiezakjes? Gepubliceerd op 18/05/2016 - 17h58

Maag-darmontstekingen - in de volksmond bekend als buikgriep - zijn bij volwassenen onschuldig. Bij pasgeboren baby’s zijn ze gevaarlijk en leiden ze vaak tot een ziekenhuisopname. Soms kunnen ze zelfs fataal zijn. De ernst van deze aandoening heeft...

Wat is geelzucht precies? Gepubliceerd op 26/11/2012 - 11h57

Geelzucht is een verkleuring van de huid en de ogen die wijst op een probleem met de lever of de galwegen . Maar geelzucht komt ook heel vaak voor bij pasgeboren baby’s , vooral dan bij prematuurtjes. We gaan even in op dit symptoom.

Meer artikels