PUBLICITÉ

Waarom lopen rokers meer kans op blaaskanker?

Geüpdatet door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 04/11/2015 - 09h59
-A +A

Eén op de twee blaaskankers heeft met tabaksgebruik te maken. Waarom lopen rokers meer risico op het ontwikkelen van blaaskanker? En welke zijn de symptomen die hen moeten waarschuwen?

PUB

Blaaskanker wordt in de helft van de gevallen veroorzaakt door tabak

Blaaskanker staat op de zesde plaats op de lijst van de meest voorkomende kankers. Dat betekent dus dat heel wat mensen ermee geconfronteerd worden. We kunnen ons afvragen waarom het risico op blaaskanker zo hoog is bij rokers. Dat komt omdat de schadelijke stoffen in tabak, en dat zijn er heel veel, uitgescheiden worden door de nieren en daarna door de blaas, waar ze veel schade kunnen aanrichten.

Welke zijn de symptomen van blaaskanker die de roker moeten waarschuwen?

Kenmerkend voor blaaskanker is dat hij zich 'in alle stilte' ontwikkelt, wat betekent dat gedurende lange tijd geen enkel symptoom waar te nemen is.
De eerste aanwijzing is roodgekleurde urine. Ook al is deze aanwezigheid van bloed in de urine volledig pijnloos en niet permanent (soms is er daarna gedurende dagen, weken of zelfs maanden geen bloed meer te bespeuren, en dan ineens weer wel), is het enorm belangrijk om zonder aarzelen een arts te raadplegen. Het is uiteraard de bedoeling de tumor in een vroeg stadium te ontdekken, aangezien oppervlakkige tumoren kunnen genezen worden, terwijl de prognoses bij gevorderde tumoren veel slechter zijn.
Dit zijn de andere symptomen die zich kunnen voordoen in een iets meer gevorderd stadium:

  • Veelvuldige en dringende aandrang om te urineren.
  • Moeite om te urineren (de urine laat op zich wachten).
  • Pijn of een branderig gevoel tijdens de urinelozing.
  • Samentrekking van de blaas.
  • Herhaalde urinaire infecties.

Initialement publié par Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste le 22/02/2010 - 00h00 et mis à jour par Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste le 04/11/2015 - 09h59

Ligue suisse contre le cancer (Zwitserse liga tegen kanker), www.prevention.ch ; Urofrance.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Misschien is het wel blaaskanker? Geüpdatet op 11/04/2014 - 11h34

Rokers en ex-rokers lopen het meeste risico op blaaskanker. Maar er bestaan nog andere risicofactoren zoals een beroep waarin men is blootgesteld aan chemische stoffen. Het is belangrijk dat we de tekenen herkennen die wijzen op een zich ontwikkelend...

Blaaskanker: in opmars, vooral bij rooksters! Geüpdatet op 10/12/2001 - 00h00

De frequentie van blaaskanker neemt toe in de geïndustrialiseerde landen. Blaaskanker komt vooral voor bij mannen, maar sinds 1985 stijgt de mortaliteit door blaaskanker ook bij vrouwen. De belangrijkste oorzaak is roken.

Alcohol: een risicofactor voor longkanker? Geüpdatet op 29/11/2001 - 00h00

De bijdrage van tabak tot het ontstaan van longkanker is duidelijk en sedert lange tijd aangetoond, maar de rol van alcohol blijft omstreden. Alcohol als risicofactor voor longkanker is des te moeilijker aan te tonen dat grote rokers, dus personen di...

Meer artikels