PUBLICITÉ

Waarom leidt overmatige alcoholconsumptie niet tot gewichtstoename?

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 28/10/2016 - 16h39
-A +A

Alcoholische dranken bevatten heel wat calorieën.

We zouden dus kunnen denken dat alcohol de oorzaak is van gewichtstoename bij mensen van wie de alcoholconsumptie hoog is.

En toch gebeurt net het omgekeerde: niet obesitas, maar ondervoeding bedreigt de grote alcoholverbruikers. Hoe is dit fenomeen te verklaren?

PUB

Alcohol, een energierijke drank

Elke gram alcohol komt overeen met 7 calorieën, tegen 4 calorieën voor 1 gram koolhydraten (suikers) en 9 calorieën voor eiwitten en vetten. Talrijke alcoholische dranken bevatten bovendien niet alleen water en alcohol, maar ook veel suikers. Dat is bijvoorbeeld het geval met brandy (30 g koolhydraten per 100 ml) of met zoete wijnen zoals porto, muskaatwijn, amaretto (14-15 g / 100 ml). En bier bevat ook mout (4 g koolhydraten / 100 ml).
Eén liter wijn van 12° bevat 96 g pure alcohol, wat overeenkomt met 972 calorieën.

Dat betekent dat mensen die het equivalent van één liter wijn per dag drinken, hun gewicht zouden moeten zien stijgen. En toch stellen we het omgekeerde vast: grote alcoholgebruikers zijn niet dikker dan matige drinkers. Ze hebben zelfs een Body Mass Index (BMI) die lager is dan het gemiddelde.

Hoe komt het dat het gewicht van grote alcoholgebruikers niet toeneemt?

Men heeft lang gedacht dat de reden waarom het gewicht van alcoholici niet toenam, te wijten was aan het feit dat die mensen minder aten dan de anderen. Men stelt nu echter het omgekeerde vast en verschillende onderzoeken leiden tot hetzelfde besluit: grote alcoholgebruikers en sobere drinkers krijgen evenveel eiwitten, koolhydraten en vetten binnen.

Volgens sommige onderzoeken, zouden alcoholici, waarschijnlijk omwille van grotere angstgevoelens, zelfs meer eten dan anderen. Globaal gezien, eten alcoholgebruikers meer eiwitten en vetten (vlees, kaas, olie…) dan matige drinkers. Dus, vermits ze energierijker eten, zouden ze dikker moeten zijn en een hogere BMI moeten hebben.

De verklaring heeft met de stofwisseling te maken

Alcohol gedraagt zich als 'lege calorieën' die niet meetellen in de energiebalans en ook geen effect hebben op gewichtstoename.

De door regelmatige drinkers verbruikte alcohol wordt in een apart en specifiek systeem verwerkt: de daar geproduceerde energie wordt niet opgeslagen, maar verbruikt. Daar komt nog bij dat alcohol de systemen die warmte produceren en het hartdebiet verhogen onrechtstreeks stimuleert. Deze reacties dragen bij tot een stijging van het energieverbruik bij rust.

Ondanks een hoge aanvoer van calorieën, lopen alcoholici eerder een risico op ondervoeding dan op obesitas.

Initialement publié par Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste le 09/02/2009 - 00h00 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 28/10/2016 - 16h39

"La Revue du Praticien", Vol. 59, januari 2009.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
België drinkt...: een stand van zaken Gepubliceerd op 29/11/2016 - 16h03

De Belgen hebben de reputatie dat ze graag hun biertjes lusten... maar naast de levensstijl, heeft het alcoholgebruik ook een belangrijke impact op de gezondheid . Het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid heeft zich in het kader van zijn grote...

Alcohol: een risicofactor voor longkanker? Geüpdatet op 29/11/2001 - 00h00

De bijdrage van tabak tot het ontstaan van longkanker is duidelijk en sedert lange tijd aangetoond, maar de rol van alcohol blijft omstreden. Alcohol als risicofactor voor longkanker is des te moeilijker aan te tonen dat grote rokers, dus personen di...

Meer artikels