PUBLICITÉ

Waarom hoesten sporters?

Gepubliceerd door Gilles Goetghebuer, gezondheidsjournalist op 25/03/2008 - 00h00
-A +A

Het gebeurt niet zelden dat men na een lange footing of fietstocht moet hoesten, soms onbedwingbaar. Is dat onrustwekkend?

PUB

Lopers, fietsers, langlaufskiërs, misschien zag u ze na de eindstreep hevig hoesten. Maar ook in andere sporten kan het gebeuren. In het voetbal lijkt hoesten en spuwen een gewoonte te worden. Deze niet altijd even stijlvolle gewoonten zijn het gevolg van een bemoeilijkte ademhaling bij inspanningen, vooral in koud weer. Hoe komt dat?

De luchtweg

Voordat de lucht in de longen terechtkomt, moet hij normaal gezien verwarmd en bevochtigd worden. Die taak is weggelegd voor de neusgaten die rijk zijn aan microscopisch kleine bloedvaatjes. De neusgatwanden zijn bovendien uitgerust met haartjes. Het probleem bij inspanningen duikt op wanneer de lucht in te grote hoeveelheden ingeademd wordt, hoeveelheden die de neusgaten niet baas kunnen. De ademhaling verloopt dan via de mond en de lucht komt onverwarmd en droog in de longblaasjes terecht. Op termijn leidt dat tot uitdroging van de cellen van de kleine luchtwegen. Een verdikking van het slijmvlies en een beginnend ontstekingsproces leiden uiteindelijk tot een verkleining van de diameter van de luchtwegen. Door te hoesten doet men niets anders dan de passage forceren.

Algemene dyspneu

Meestal gaat het om geïsoleerde hoestbuien, maar het syndroom kan ook de vorm van crisissen aannemen. In dat geval heeft men het over inspanningsastma terwijl de medische term bronchoconstrictie door inspanning de lading beter dekt. Heel wat sporters herkennen de beschrijving en de symptomen die ermee gepaard gaan: hoest, een bedrukt gevoel op de borst, een piepende ademhaling of ook nog ademtekort na een inspanning. (*). Een studie bij skiërs toont aan dat de helft van hen met de kwaal kampt. In de meest ernstige gevallen maakt het syndroom sporters ongerust en raadplegen ze een longarts om een groot aantal tests en onderzoeken te laten uitvoeren. De diagnose van dyspneu wordt meestal vergezeld van een geneesmiddelenvoorschrift voor broncho-dilatatoren. Dat verklaart waarom er in een aantal sporttakken wel erg veel astmatici zijn.

Gepubliceerd door Gilles Goetghebuer, gezondheidsjournalist op 25/03/2008 - 00h00 (*) Rundell K, Spiering B, Evans T and Baumann J. Baseline lung function, exercise-induced bronchoconstriction, and asthma-like symptoms in elite women ice hockey players. Med. Sci. Sports Exerc. 2004; 36: 405-410.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Sport en ozon, een goede cocktail voor astma Geüpdatet op 16/02/2002 - 00h00

Kinderen die meerdere sporten beoefenen in een met ozon gepollueerde omgeving, lopen driemaal meer risico astma te ontwikkelen dan kinderen die niet aan sport doen. Dat betekent niet dat de kinderen niet mogen sporten. Wel moeten de ouders die in ver...

Meer artikels