PUBLICITÉ

Waarom het niet makkelijk is om het voorschrift van z'n arts te volgen...

Gepubliceerd door Dr. Catherine Solano, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 22/03/2005 - 00h00
-A +A

Therapietrouw betekent: regelmatig zijn geneesmiddelen nemen en de adviezen van zijn arts strikt opvolgen (voeding, lichaamsbeweging, …). Therapietrouw is echter nooit perfect. De arts schrijft iets voor, en de patiënt houdt er zich strikt, minder strikt of helemaal niet aan…

PUB

Hoe komt het toch dat iemand het advies van zijn arts niet opvolgt? Dat zou zelfs het geval zijn voor 30 tot 40 % van alle patiënten.

Door een ontoereikende communicatie! Want als uw arts u niet uitlegt waarom hij u iets voorschrijft en waarom het geneesmiddel in kwestie belangrijk is voor u, dreigt u absoluut niet gemotiveerd te zijn om zijn raad blindelings te volgen! Ook al legt hij u alles "met handen en voeten" uit, het kan best zijn dat u er geen jota van begrijpt! Medisch jargon is immers vaak onverstaanbaar!

Vandaar dat het zo belangrijk is dat u vragen durft te stellen. Sommige geneesmiddelen en onderzoeken zijn immers absoluut noodzakelijk, en sommige aanbevelingen zijn van kapitaal belang. Andere zijn dat echter veel minder. Zo kan het perfect gebeuren dat uw arts u aanraadt om u tot het belangrijkste te beperken en de zogenaamde comfortgeneesmiddelen te laten voor wat ze zijn… op voorwaarde dat u er samen over praat.

Bent u gebonden aan specifieke werkuren, meld hem dat dan. Zo is het voor u misschien een probleem om drie keer per dag op regelmatige tijdstippen uw geneesmiddelen te nemen. Hebt u het moeilijk om een te grote tablet in te nemen of ziet u een bepaald advies echt niet zitten, zeg dan openlijk uw mening in plaats van zomaar ja te knikken en het tegendeel te denken.

Zeg ook liever "Ik weet dat ik moet stoppen met roken, maar slaag er niet in" in plaats van "Ja, ik ga meteen stoppen", als u perfect weet dat dit u in uw eentje nooit lukt. Uw arts zal zijn advies aanpassen aan uw specifieke situatie, zonder te oordelen laat staan te veroordelen.

Een goede communicatie tussen arts en patiënt is dus per definitie tweerichtingsverkeer: de arts moet de tijd nemen en de juiste woorden vinden, en de patiënt moet zijn twijfels en zijn onwetendheid durven te uiten, om zo veel mogelijk informatie in te winnen en voor zichzelf uit te maken of hij akkoord gaat met de voorgestelde therapie. Onder die voorwaarden kunnen ze samen team vormen om te strijden voor een gemeenschappelijk doel: de ziekte overwinnen.

Schrijf u gratis in op de newsletter van e-gezondheid !

Gepubliceerd door Dr. Catherine Solano, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 22/03/2005 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Zelfmedicatie : een bijsluiter Geüpdatet op 24/04/2007 - 00h00

Geneesmiddelen nemen op eigen intiatief? Ja, maar dan wel op voorwaarde dat een aantal regels gerespecteerd worden. Hoe en wanneer mag men een beroep doen op zelfmedicatie ? Hoe kan men geneesmiddelen zonder voorschrift zonder gevaar gebruiken?

Geneesmiddelen: vriend of vijand? Geüpdatet op 21/08/2007 - 00h00

We kijken niet allemaal op dezelfde manier tegen geneesmiddelen aan. Sommigen onder ons slikken er te veel van zonder erbij stil te staan. Anderen zijn er allergisch voor, en nog anderen nemen geneesmiddelen zonder dat het echt nodig is. Alsof genees...

Lenzen kopen op het Internet: een goed of slecht idee? Gepubliceerd op 08/04/2015 - 10h43

Almaar meer websites bieden de verkoop van lenzen aan via internet . Lenzen kopen op het internet is praktisch en goedkoper, maar het moet met de nodige voorzichtigheid gebeuren en altijd met een voorschrift van een oogarts en het advies van een opti...

Zelfmedicatie: de tien geboden Gepubliceerd op 28/12/2009 - 00h00

Steeds meer Belgen doen aan zelfmedicatie, ze nemen geneesmiddelen op eigen initiatief, zonder advies van hun arts. Dat kan bij de behandeling van kwaaltjes voor tijdswinst zorgen, maar hoe doeltreffender geneesmiddelen zijn, hoe groter hun potentiee...

Meer artikels