PUBLICITÉ

Waarom heeft ons zweet een geurtje?

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 08/04/2013 - 08h43
-A +A

Zweten doen we allemaal, de ene al wat meer dan de andere en ook de omstandigheden spelen een rol (warmte, fysieke activiteit, emoties, enz.).

Het probleem met zweten is dat er vaak een luchtje aan zit.

Maar waarom zweten we precies en waar komt de typische zweetlucht vandaan?

PUB

Waarom zweten we?

Zweten is een heel normaal fenomeen waardoor we onze lichaamstemperatuur op peil kunnen houden.

Sommige mensen scheiden wat meer zweet af dan andere (dat is erfelijk bepaald), maar er zijn ook verschillen tussen de volkeren. In dat geval gaat het om een fenomeen van aanpassing.

Aziatische mensen zweten bijvoorbeeld sneller dan Europeanen, een soort anticiperend gedrag om het hoofd te kunnen bieden aan de hogere temperaturen in die regio’s.

Opmerking: sommige mensen hebben last van overdadig zweten of hyperhydrose. Dat is een echte aandoening. De oorzaken zijn nog niet bekend.

 

Waarom heeft zweet een geurtje?

Zweet wordt geproduceerd door twee types zweetklieren:

  • De exocriene klieren. Die liggen verspreid over het lichaam, maar de meeste liggen in de okselzone, op de handen, de voeten en het voorhoofd. Ze produceren geurloos zweet dat hoofdzakelijk uit water en zout bestaat.

  • De apocriene klieren. Die liggen in de lies en de oksels en produceren een type zweet dat organische stoffen bevat (vitamine C, antistoffen, ureum, urinezuur, ammoniak en melkzuur). De geur is weinig uitgesproken. Deze klieren ontwikkelen zich pas in de puberteit, wat verklaart waarom kinderen zo goed als niet ruiken.

De onaangename geur van zweet is hoofdzakelijk afkomstig van bacteriën en schimmels die zich op plekken nestelen waar het zweet wordt vastgehouden. Een warme en vochtige omgeving is ideaal voor de ontwikkeling van bacteriën en schimmels.  

Goed om te weten

Ons zweet ruikt meestal sterker in onze okselzone, omdat de haartjes het zweet vasthouden en de geur versterken. Ze creëren namelijk een milieu waarin bacteriën zich makkelijk vermeerderen en ze houden de bacteriën ook makkelijker vast.

 

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 08/04/2013 - 08h43

Manuel Merck, Éditions Larousse.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
10 beweringen over transpiratie : juist of fout ? Gepubliceerd op 12/08/2013 - 22h23

Zweten is te zien, te ruiken. Het is onesthetisch en het is hinderlijk, voor de persoon in kwestie én voor anderen. Overdadig zweten bevordert het zelfvertrouwen niet. Hoe beperkt u het zweten en herstelt u uw comfort en innerlijke rust ?

Overdadig zweten: de oplossing met Botox Geüpdatet op 22/05/2015 - 16h21

Overdadig zweten is volkomen goedaardig, maar berokkent nogal wat mensen flink wat hinder in het dagelijkse functioneren. Voor de meeste mensen volstaan deodorants om de zweetproductie te stoppen en geurtjes te verdoezelen, maar mensen met hyperhydro...

Een vleugje frisheid Geüpdatet op 11/05/2006 - 00h00

We zweten allemaal in mindere of meerdere mate. Da's normaal, want transpireren is een essentiële lichaamsfunctie die op een natuurlijke manier de lichaamstemperatuur regelt en toxines en afvalstoffen elimineert. Hoe warmer we het hebben, hoe meer we...

Roep overmatig zweten een halt toe Gepubliceerd op 29/07/2016 - 09h26

Zweten is een natuurlijk fenomeen dat het lichaam helpt om zijn temperatuur van 37°C te behouden als het kwik stijgt. Zweet, het gevolg van de werking van de zweetklieren, zorgt voor een goede warmteregeling van het lichaam en ontdoet het van zijn af...

Meer artikels