PUBLICITÉ

Waarom hebben sommige vrouwen een buikje?

Geüpdatet door Isabelle Eustache op 11/06/2013 - 14h48
-A +A

We dromen allemaal van een mooie, platte buik! Jammer genoeg is dat niet iedereen gegeven en met ouder worden neemt de kans dat we een buikje kweken ook toe. Maar we kunnen op zijn minst een verklaring zoeken en ons concentreren op haalbare oplossingen.

PUB

Een buikje: en als het nu eens erfelijk bepaald is?

Er bestaan twee types van morfologie, het gynoïde en het androïde type. Het eerste type is typisch vrouwelijk. De vetcellen hopen zich hier vooral op rond de benen, dijen en heupen. Het androïde type of appeltype is typisch mannelijk, met een vetophoping die zich concentreert rond de buik. Maar tussen beide types is alles mogelijk. Vrouwen kunnen met andere woorden een min of meer gynoïde morfologie hebben die erfelijk bepaald is. Zo hebben sommige vrouwen makkelijk de neiging om een buikje te krijgen en andere niet.

 

Een buikje, opgelet in de menopauze!

Het stilvallen van de hormoonproductie in de menopauze verandert de morfologie van de vrouw. Dan krijgt haar silhouet iets minder gynoïde en meer androïde trekken. De verdeling van het vet verandert dus en verplaatst zich van de dijen naar de buik. Zo zullen vrouwen die in de menopauze wat verzwaren, eerder in de buikzone aankomen en in de benen slanker worden.

Vrouwen die in de menopauze een hormoonsubstitutietherapie volgen, behouden hun gynoïde morfologie. Maar de andere moeten uitkijken, want eenbuikje is een cardiovasculaire risicofactor. Hou uw tailleomtrek dus in het oog. Die mag niet meer zijn dan 88 cm (en 102 cm bij mannen)!

 

Initialement publié par Isabelle Eustache le 18/01/2011 - 00h50 et mis à jour par Isabelle Eustache le 11/06/2013 - 14h48

Institut Moncey

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Buikvet: de waarheden Gepubliceerd op 25/08/2015 - 12h10

Een buikje? Diëten? Groene thee? Over het probleem van het buikje bestaan er veel misvattingen. Dit artikel onderscheidt het goede van het foute.

Menopauze: ik krijg een buikje. Kan ik er iets aan doen? Geüpdatet op 10/10/2014 - 12h53

Dat de menopauze automatisch gepaard gaat met gewichtstoename, is nog altijd omstreden. Maar dat het lichaam verandert, staat vast. Vrouwen krijgen in de menopauze makkelijker een buikje, en dat brengt meer risico’s mee voor de gezondheid .

Cellulitis bestrijden met mechanica Geüpdatet op 25/03/2008 - 00h00

Hebt u al alles geprobeerd om uw door cellulitis geplaagde dijen weer glad te krijgen of om uw buikje weg te werken met diëten zonder succes? Dan rest u nog de methodes met manipulaties . Voorwaarde is wel dat u over geld, kennis en een goed adres be...

Meer artikels