PUBLICITÉ

Waarom heb ik rugpijn?

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 24/02/2017 - 11h01
-A +A

Bijna zeven op de tien Europeanen krijgt vroeg of laat rugproblemen. Hoe komt dat? Rugpijn is een heel frequent euvel, de vraag is dus meer dan gerechtvaardigd. We zetten de verschillende oorzaken van rugpijn op een rijtje.

PUB

Zeg me waar en hoe je rugpijn hebt…

Rugpijn dekt heel veel ladingen en uit zich op veel verschillende manieren. Het kan gaan om een plotselinge en acute pijn, maar ook om een pijn die heel geleidelijk ontstaat. De pijn kan aanhouden of terugkeren. Soms is het een doffe pijn onder het middel of op het punt waar de schouderbladen samenkomen, soms is het stijfheid bij het opstaan. De manier waarop de rugpijn tot uiting komt, hangt natuurlijk af van de oorzaak, maar het meest voorkomende geval is lumbalgie of lagerugpijn.

 

Wat zijn de oorzaken van rugpijn?

  • Trauma en rugletsel: een trauma of ongeluk kan de rugspieren beschadigen. Dat leidt tot pijn in de vorm van spierspasmen en irritatie van de zenuwen. Deze letsels komen veel voor tijdens het sporten of het uitvoeren van lichamelijke arbeid. Maar vaak kan ook het reiken naar een hoger liggend voorwerp of het willen optillen van een te zware last al rugpijn uitlokken.

 

  • Discushernia: het dragen van een zware last of een kwetsuur kan verschuiving van een tussenwervelschijf of een discusherniadiscus veroorzaken. De schijf verschuift in de richting van het ruggenmergkanaal en drukt op de zenuwen, wat pijn in de rug uitlokt. Met de jaren worden onze tussenwervelschijven trouwens kwetsbaarder en neemt het risico op verschuivingen en discusherniadiscustoe.

 

  • Artritis: deze vrij veel voorkomende aandoening (ontsteking) van de gewrichten kan ook aan de basis liggen van rugklachten. Ook spondylartritis ankylosans, een vorm van reumatoïde artritis, veroorzaakt rugpijn.

 

  • Artrose: is ook een vrij courante aandoening. Ze is het gevolg van slijtage van de gewrichten en tast vaak de wervels en de wervelgewrichten aan.

 

  • Overgewicht  obesitas is een van de factoren die rugpijn in de hand werken. De overtollige kilo’s belasten namelijk de wervelkolom en dat kan pijn en ook artritis (gewrichtsontsteking) veroorzaken.

 

  • Zittend leven: te weinig lichaamsbeweging verzwakt de buikspieren. Als gevolg daarvan stijgt de druk op de wervelkolom, wat kan leiden tot rugpijn.

 

  • Slechte houdingen: zijn enorm belastend voor de wervelkolom of ruggengraat. Die wordt uit zijn normale vorm gehaald en gaat daardoor op de spieren en tegen de zenuwen drukken. Slechte houdingen zijn een courant euvel. Ze ontstaan gewoon al bij het stappen of zitten, maar ook bij allerlei soorten beroeps- of vrijetijdsactiviteiten. Ze worden nog in de hand gewerkt door stress.

 

  • Aanverwante aandoeningen  rugpijn kan deel uitmaken van de symptomen van bepaalde aandoeningen. Dat is het geval bij fibromyalgie, osteoporose, cystes op de eierstokken, zwangerschap en sommige infecties en tumoren van de wervelkolom.

 

In de praktijk zijn er heel wat remedies om rugpijn te voorkomen: lichaamsbeweging, afvallen, goede houdingen aannemen, geen te zware lasten dragen, stress vermijden, enz.

Maar bij aanhoudende of terugkerende rugpijn kunt u beter naar de dokter gaan. Die zal de oorzaak vaststellen en een aangepaste behandeling voorstellen.

Initialement publié par Isabelle Eustache le 14/02/2011 - 16h32 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 24/02/2017 - 11h01

“Prévenir et guérir le  mal de dos”, Prof. C. Hamonet, uitg. Odile Jacob, 2007. Aanbevelingen van de Franse vereniging voor reumatologie, www.rhumatologie.asso.fr, dossier “mal de dos”, 2005.

Bekijk dit artikel
PUBLICITÉ
Lees ook
Iedereen heeft wel eens lage rugpijn Gepubliceerd op 23/09/2015 - 11h58

Lage rugpijn is geen ziekte, maar een symptoom. Een symptoom dat zeer frequent voorkomt : iedereen heeft ooit wel eens lage rugpijn . Maar veelal is de evolutie gelukkig goedaardig.

Mythes en misvattingen over lage rugpijn Geüpdatet op 25/05/2004 - 00h00

Over lage rugpijn leven bij de Belgische bevolking nogal wat mythes en misvattingen. Psychologe Liesbet Goubert van de Gentse universiteit ging na wat de Belg weet over lage rugpijn.

Rugpijn: is het spondylartritis ankylosans? Geüpdatet op 25/06/2012 - 12h54

Hebt u last van uw rug ? Een gewone lumbago denkt u? En als het nu eens spondylartritis ankylosans is? We nemen deze aandoening onder de loep. Hoe herkent u spondylartritis ankylosans en waarop is de diagnose van spondylartritis ankylosans gebaseerd...

Lagerugpijn en acupunctuur: doeltreffendheid betwist Geüpdatet op 06/09/2005 - 00h00

Klassieke behandelingen zijn niet altijd voldoende om lagerugpijn doeltreffend te verlichten. Dat maakt dat veel patiënten hun heil zoeken in alternatieve therapieën, zoals acupunctuur. Een nieuw onderzoek stelt een stand van zaken op van deze eeuwen...

Meer artikels