PUBLICITÉ

Waarom geeuwen we?

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 08/12/2015 - 15h36
-A +A

Er is lang gedacht dat geeuwen diende om de hersenen van zuurstof te voorzien en om de waakzaamheid te verhogen.

Volgens een recent onderzoek, is daar echter niets van aan. Geeuwen zou doodeenvoudig een sociale reflex zijn die tot doel heeft de verbondenheid binnen een groep te bevorderen.

PUB

Geeuwen: een veel gedeeld goed

Iedereen geeuwt. Tenminste alle zoogdieren, met uitzondering van de giraf! Katten, honden, meisjes, jongens, goed of minder goed opgevoede mensen… Zelfs sommige soorten vissen en vogels kunnen er niet aan weerstaan.

Deze onbedwingbare reflex – waarvan we de intensiteit wel kunnen beïnvloeden – beantwoordt aan een ademhalingscyclus van vijf tot tien seconden, waarbij een diepe inademing afgewisseld wordt met een korte ademstilstand. Het geheel wordt bekroond met een trage en luidruchtige uitademing. Voeg daar nog gesloten ogen, uitgestrekte armen en een gevoel van welbehagen aan toe… en u zal zelf snel zin hebben om hetzelfde te doen.

 

Geeuwern: geen fysiologisch nut

Volgens een recente studie, die door Zwitserse onderzoekers gepubliceerd werd in het tijdschrift Neuroscience and Biobehavioral Reviews, zou geeuwen inderdaad een communicatieve of zelfs empathische handeling zijn. De eeuwenoude opvatting, volgens dewelke geeuwen zou dienen om de hersenen van zuurstof te voorzien, zou helemaal onjuist zijn… Dr. Adrian G. Guggisberg, de verantwoordelijke van dit onderzoek, had reeds eerder aangetoond dat geeuwen de waakzaamheid niet verhoogde, in tegenstelling tot wat men eeuwenlang verondersteld had.

Zijn meest recente bevindingen gaan nog verder en suggereren dat geeuwen uiteindelijk geen enkele fysiologische functie inhoudt.

 

Initialement publié par Julie Luong, gezondheidsjournaliste le 29/10/2013 - 10h03 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 08/12/2015 - 15h36

Adrian G. Guggisberg, Neuroscience & Biobehavioral Reviews, april 2010

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
malou

ik geeuwde 3x tijdens het lezen van het artikel!

PUBLICITÉ
Lees ook
Een steek, beet, zonnesteek, misselijkheid: hoe reageren? Gepubliceerd op 20/08/2013 - 09h14

Een beet, een bijensteek, zonnesteek, reisziekte in de wagen. …Hoe reageert u als ouder het best als het uw kind overkomt? Wat moet u doen, en wat moet u vooral laten? De kennis van de juiste basisreflexen is belangrijk om snel soelaas te brengen, te...

Meer artikels