PUBLICITÉ

Waarom en wanneer een seksuoloog raadplegen?

Gepubliceerd door Dr Catherine Solano op 28/05/2014 - 11h24
-A +A

Beslissen om een seksuoloog te raadplegen, lijkt evident wanneer er sprake is van een seksueel probleem.

Maar voor welk soort problemen, en vanaf wanneer is het echt noodzakelijk?

PUB

Voor welke problemen kunt u een seksuoloog raadplegen?

Informatie over seksualiteit
Veel consulten bij de seksuoloog zijn informatief gericht. Seksualiteit is immers een domein waarover nog altijd tal van misvattingen bestaan. Dus wanneer u met vragen zit zoals: “Ben ik wel normaal?” in mijn seksueel functioneren, in mijn fantasieën, mijn seksuele praktijken, mijn relatieleven…. , kan een gesprek met een seksuoloog volstaan om uw angst te verminderen of integendeel vast te stellen dat u echt met een probleem zit dat moet worden aangepakt. 

Functionele seksuele problemen
Een andere reden om naar een seksuoloog te gaan, zijn functionele problemen: libido- of erectiestoornissen, vroeg- of laattijdige ejaculatie of andere ejaculatiestoornissen, chronische vaginale droogte, geen genot voelen of geen orgasme kunnen krijgen, seksuele blokkades… 

Ziekten of geneesmiddelen
Gezondheidsproblemen kunnen op hun beurt seksuele problemen veroorzaken en eveneens een reden zijn tot consult. Onder meer chronische ziekten, neurologische, hart- of longaandoeningen, ontstekingsziekten, diabetes, gynaecologische of prostaatproblemen en sommige kankers.
Het hoeft trouwens niet om eigenlijke ziekten te gaan: ook geneesmiddelen voor chronische ziekten kunnen seksuele bijwerkingen veroorzaken. Een seksuoloog raadplegen, kan dan nuttig zijn om te zien wat er scheelt en te zoeken naar oplossingen, meestal met medewerking van de specialist in de ziekte in kwestie.

Relatieproblemen
Sommige seksuele problemen zijn het gevolg van recente of chronische spanningen tussen het koppel. Seksuologen zijn het gewoon om rond relatieproblemen te werken, en sommige zijn zelfs gespecialiseerd in relatietherapie. 

Persoonlijke problemen of trauma’s
Seksuele agressie of verkrachting, kindermishandeling of –misbruik, een overlijden in de naaste omgeving… : dergelijke gebeurtenissen zijn vaak zeer traumatiserend en kunnen ernstige seksuele gevolgen hebben. Seksuologen kunnen personen met een dergelijke beladen voorgeschiedenis helpen om zulke trauma’s te verwerken.

Wanneer moet u een seksuoloog raadplegen?

Bij seksuele problemen is het beter om even af te wachten.
Sommige erectieproblemen, vaginale droogte of verminderde libido bijvoorbeeld, kunnen van voorbijgaande aard zijn en te maken hebben met vermoeidheid of tijdelijke emotionele spanningen. Blijft het probleem daarentegen weken of maanden duren, zonder er – alleen of met z’n tweeën – uit te raken, dan kan een seksuoloog het probleem helpen oplossen voor het chronisch wordt.

Mensen kunnen op elke leeftijd een seksuoloog raadplegen, van 18 tot 100 jaar.
Adolescenten gaan slechts zelden op privéconsult bij een seksuoloog, maar kunnen wel terecht bij schoolverpleegkundigen die zeer goed thuis zijn in seksuologie.

Het is niet per se noodzakelijk om bij het minste seksuele probleem meteen naar een seksuoloog te stappen. Huisartsen, gynaecologen en urologen hebben allemaal een seksuologische basiskennis die soms volstaat om een seksueel probleem te behandelen. En zelfs als dat niet het geval is, kunnen ze altijd doorverwijzen naar een seksuoloog in wie ze alle vertrouwen hebben.

Een goede doorverwijzing is zeer belangrijk, want de term “seksuoloog” is nog altijd niet beschermd.

Om een deskundige seksuoloog te vinden
Vraag bij voorkeur eerst advies aan uw arts, of raadpleeg de lijst van effectieve leden van de Vlaamse Vereniging voor seksuologie: http://www.seksuologen-vlaanderen.be/members/members).

Gepubliceerd door Dr Catherine Solano op 28/05/2014 - 11h24
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Kent u de deontologie van seksuologen? Geüpdatet op 13/11/2006 - 00h00

Alle professionele zorgverstrekkers moeten ethische regels respecteren. Maar er zijn ook malafide zorgverleners, vooral in het domein van de seksuologie. Zowat iedereen kan zich van de ene dag op de andere seksuoloog noemen, zonder ook maar enige opl...

Vrijen doe je met je hart Geüpdatet op 06/07/2004 - 00h00

'Dokter, na mijn infarct is ons huwelijk niet meer wat het geweest is. Vrijen doe je namelijk met je hart. En dat wil niet meer'. Seks en een hartprobleem; hoe ga je daarmee om?

Meer artikels