PUBLICITÉ

Waarom begint de adolescentie alsmaar vroeger?

Gepubliceerd door Isabelle Eustache op 20/08/2002 - 00h00
-A +A

Ouders kunnen soms moeilijk begrijpen waarom hun 10-jarig kind zich gedraagt als een 15-jarige adolescent en zich bezighoudt met zaken die eigen zijn aan de adolescentie, zoals seksualiteit. Begint de adolescentie alsmaar vroeger... en waarom?

PUB

Een vroegere puberteit

De adolescentie, de overgangsperiode tussen de kinderjaren en de volwassenheid, begint met de puberteit en de lichamelijke veranderingen die tijdens deze periode plaatsvinden. De adolescentie treedt effectief alsmaar vroeger in: “Bij meisjes is de gemiddelde leeftijd waarop de regels verschijnen, verlaagd van 15 jaar in 1930 tot 12,5 jaar nu”, verklaart Philippe Jeammet, psychiater en specialist in adolescentie*. We zien niet alleen een lichamelijke, maar ook een intellectuele verschuiving door de overvloed aan informatie: "Veel jongeren komen alsmaar vroeger in contact met seksualiteit en krijgen zeer gemakkelijk toegang tot een massa informatie die de wereld voor hen opent en hun kritische geest ontwikkelt”, vervolgt de specialist.

Een ontluikende pseudo-adolescentie

Te veel informatie kan echter ook leiden tot een “pseudo-adolescent” gedrag bij kinderen die in werkelijkheid enkel de ouderen imiteren. Een gedrag dat "gewoonlijk geen gevolgen heeft, maar toch niet moet worden aangemoedigd”, preciseert de psychiater. Want door zich te gedragen op een manier die niet overeenstemt met de maturiteit en affectieve behoeften, kan het kind snel worden ingehaald door het beeld dat het van zichzelf geeft en loopt het kind het risico belangrijke stappen uit het leven als kind en vervolgens als adolescent te missen...(*) Auteur van “L'adolescence, réponses à 100 questions”, Uitgeverij Solar 2002.

Gepubliceerd door Isabelle Eustache op 20/08/2002 - 00h00 Claire Argouarc'h, Psychonet Productions.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Mijn lichaam is afschuwelijk ! Geüpdatet op 18/02/2003 - 00h00

Te dunne benen, te dikke dijen, te kleine of te grote ogen, haar dat te veel of te weinig krult, puistjes, een bril... Bij adolescenten kan alles tot complexen leiden. Een woordje uitleg...

Meer artikels