PUBLICITÉ

Waar staat homeopathie in België?

Geüpdatet door Stéphanie Koplowicz, gezondheidsjournaliste op 30/10/2012 - 12h23
-A +A

Het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE) heeft in 2011 een rapport gepubliceerd over de situatie van de homeopathie in België. Een gelegenheid om even na te gaan wat homeopathie precies biedt, en wat de gebruikers ervan verwachten.

PUB

Homeopathie: een niet te verwaarlozen kost

Homeopathie behoort tot de duurste alternatieve therapieën. Een eerste consultatie bij een homeopaat kost tussen de 50 en 80 euro, alle volgende consultaties kosten tussen  de 35 en 50 euro. Dat is dus heel wat meer dan een raadpleging bij een klassiek geschoolde arts. De verplichte ziekteverzekering betaalt homeopathie niet terug. Sommige ziekenfondsen komen wel onder bepaalde voorwaarden tussen, maar voor een heel beperkt bedrag. Die hoge kostprijs wordt trouwens als reden opgegeven waarom sommige mensen geen beroep doen op alternatieve geneeswijzen.

 

Waarom kiezen Belgen voor homeopathie?

Waarom zoeken Belgen eerder hun toevlucht tot homeopathie dan tot de traditionele geneeskunde? Sommigen geven de doeltreffendheid van de methode aan als reden, al zijn er geen wetenschappelijke bewijzen in die richting. Maar de meest aangevoerde argumenten zijn het luisterend oor dat ze bij de therapeut vinden, de tijd die hij voor ze vrijmaakt, de geïndividualiseerde behandeling en de afwezigheid van bijwerkingen. Ook het natuurlijke aspect van de homeopathische middelen wordt vaak vermeld.

 

Initialement publié par gezondheidsjournaliste le 20/06/2011 - 17h33 et mis à jour par Stéphanie Koplowicz, gezondheidsjournaliste le 30/10/2012 - 12h23
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Homeopathie: inefficiënt tegen astma Geüpdatet op 18/03/2002 - 00h00

De homeopathische granules die worden gebruikt bij de behandeling van astma, zijn niet efficiënt. Een studie uitgevoerd bij patiënten die allergisch zijn voor huisstofmijten, heeft geen enkel nuttig effect van deze behandeling kunnen aantonen. Deze r...

Homeopathie tegen stress… Geüpdatet op 07/11/2014 - 14h46

Ons leven wordt er maar al te vaak door stress beheerst. Een beetje stress is normaal, maar te veel stress is schadelijk voor de gezondheid. Homeopathie kan helpen om stress te vermijden of te verzachten.

Meer artikels