PUBLICITÉ

Waar ligt de grens tussen een dip en een depressie?

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 29/11/2005 - 00h00
-A +A

Met andere woorden: waaraan merk je het onderscheid? Welnu, beide verschijnselen zijn duidelijk verschillend en makkelijk herkenbaar.

PUB

Een rimpelloos leven zonder momenten van droefheid, ergernis of ontmoediging bestaat gewoon niet. Zelfs een slecht humeur is een normale en tijdelijke gemoedstoestand. We voelen ons allemaal wel eens mottig op een grijze regennamiddag. Het belangrijkste kenmerk van een dipje (ook wel halfironisch 'spleen' genoemd) is precies het tijdelijke karakter ervan. Depressie daarentegen is een langdurige aandoening en een ernstige stemmingsstoornis die behandeld moet worden. Ze kan op basis van de belangrijkste symptomen onderscheiden worden van 'normale' neerslachtigheid.

De typische symptomen van depressie

Aanhoudende en ontroostbare droefheid.Vertraagde lichaamsfuncties. Een depressiepatiënt is vermoeid, uitgeput, heeft geen energie en praat weinig. Zowel lichaam als geest werken op een laag toerental. Schuldgevoelens. Een depressiepatiënt heeft een zeer laag zelfbeeld. Hij maakt zichzelf verwijten, voelt zich een mislukkeling en vindt dat hij geen affectie verdient van zijn omgeving. Gebrek aan levenslust. Wie met een depressie kampt, verliest alle interesse voor zijn werk en hobby's. Hij wordt passief en verwaarloost zijn sociale contacten. Hij is afwezig en kan zich niet concentreren op een gesprek of elke andere vorm van interactie. Eetlustverlies en slaapstoornissen. Een depressie luidt een breuk in met de vroegere gemoedstoestand en de normale activiteiten. Ze verschilt van aanhoudende neerslachtigheid die het gevolg is van een persoonlijkheidsstoornis, bijvoorbeeld blijvend pessimisme. Depressie kan dramatische gevolgen hebben (zelfdoding, isolement, werkverzuim, baanverlies, gezins- en relatieproblemen enz.) en moet dus absoluut zo vlug mogelijk behandeld worden. De behandeling omvat zowel psychotherapie als antidepressiva. Die laatste zijn alleen aan te bevelen als de stemmingsstoornissen langer dan zes maanden aanhouden.

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 29/11/2005 - 00h00 Les Amphis de psychiatrie, Parijs, 18 oktober 2005, voordracht van prof. Michel Lejoyeux, hoogleraar psychiatrie, diensthoofd psychiatrie, Hôpital Bichat, Parijs, Frankrijk.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Senioren: een depressie verhult pijn Geüpdatet op 29/04/2003 - 00h00

Pijn komt zeer vaak voor bij bejaarden. Volgens studies komt pijn voor bij 30 tot 75% van de senioren. Welnu, in geval van depressie of symptomen van dementie is pijn uiterst moeilijk op te sporen. Het is aangewezen pijn actief op te sporen en aandac...

Depressie: de symptomen leren te herkennen Geüpdatet op 06/01/2004 - 00h00

Depressie is vandaag de meest voorkomende mentale stemmingsstoornis ter wereld: ze vertegenwoordigt 20 % van alle huisartsenconsulten. Ze is echter niet zomaar een dipje, maar een aandoening die tot ernstige crisissen kan leiden. Tekst en uitleg.

Alles over antidepressiva in tien vragen Geüpdatet op 21/01/2016 - 17h19

In België kampt 4,1% van de mannen en 6,8% van de vrouwen met een depressie . Antidepressiva kunnen de klachten verbeteren en deze mensen helpen om weer een normaal leven te leiden. Maar wat weten we precies over deze geneesmiddelen? We maken een sta...

Meer artikels