PUBLICITÉ

Waar is zink goed voor?

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 01/06/2017 - 17h10
-A +A

Zink is een oligo-element dat vaak vergeten wordt. Alleen pubers met acne kennen het goed. We hebben maar heel kleine hoeveelheden zink nodig, maar we lopen makkelijk tekorten op. Het oligo-element is nochtans bij heel veel functies in ons lichaam betrokken.

PUB

Zink: een oligo-element

Zink is een mineraal zout dat in bepaalde zones van onze planeet als erts voorkomt (China, Peru, Australië) en dat veelvuldig gebruikt wordt in de industrie, onder meer om ijzer te verzinken en het zo tegen oxydatie te beschermen. 

In ons lichaam is zink in uiterst lage dosissen aanwezig. Alles samen gaat het misschien om 2 tot 3 g. Daarom wordt ervoor de term oligo-element gebruikt. Oligo komt uit het Oud-Grieks en betekent 'klein'.

Die 2 tot 3 g zink zijn niet gelijkmatig over ons lichaam verdeeld. Zo’n 60 tot 65 % zit opgeslagen in onze spieren, de rest zit in onze botten. Maar de stof circuleert overal in ons lichaam om daar waar het nodig is in actie te komen.

Want hoe weinig zink we ook hebben, de stof vervult veel verschillende rollen die allemaal even belangrijk zijn.

 

Zink activeert enzymen

Een enzym is een eiwitachtige molecule die een of meerdere chemische reacties in ons lichaam vergemakkelijkt. In onze cellen zijn er zo duizenden actief.

Die chemische reacties zijn heel complex, ze spelen zich na elkaar af als een soort sneeuwbaleffect waarbij de ene reactie de andere uitlokt. Het is te vergelijken met domino’s die allemaal na elkaar omvallen als we de eerste een duwtje geven.

De enzymen die voor die chemische reacties nodig zijn, hebben meestal een duwtje in de rug nodig van een andere stof.

Zink is een van die stoffen. Zink activeert meer dan honderd van die enzymenprocessen. Kortom, zink komt op veel plaatsen in ons lichaam tussenbeide.

Initialement publié par Paule Neyrat, diëtiste le 21/01/2015 - 12h04 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 01/06/2017 - 17h10

Clemons, TE et al., AREDS Report No. 13. Arch Ophthalmol. 2004 May;122(5):716-26.

Netter A. et al., Arch. Androl., 1981 Aug, 7(1):9-73.

Dreno B, Moyse D, et al, Dermatology. 2001;203(2):135-40.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Zink, een waardevol metaal Geüpdatet op 12/08/2008 - 00h00

Tijdens de carrière van een sportman heb je wel eens periodes waarin hij constant ziek wordt of in de onmogelijkheid verkeert om wonden te laten helen of om blessures, die nochtans inherent zijn aan zijn sportactiviteit, te laten genezen. Zou hij mis...

Versterk uw afweer Geüpdatet op 11/05/2006 - 00h00

Ons immuunsysteem moet ons beschermen tegen een hele reeks indringers die zich in onze cellen en weefsels willen nestelen. Van bij de minste aanval reageert het door virussen te verjagen, bacteriën te bestrijden en parasieten en andere schadelijke st...

Meer artikels