Waaruit haal ik mijn calcium als ik geen melk en zuivelproducten eet?

Geüpdatet door Paule Neyrat, diëtiste op 23/03/2017 - 11h02
-A +A

PUB

Wat is de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid calcium?

  • Kinderen: 800 mg / dag
  • Pubers: 1.200 mg / dag
  • Volwassenen: 800 mg à 1000 mg / dag
  • Bejaarden: 1.200 mg / dag
  • Zwangere vrouwen: 1.000 à 1.200 mg / dag

Vitamine D, de onmisbare bondgenoot van calcium

Calciumrijke producten eten volstaat niet. Ons lichaam heeft ook vitamine D nodig. Die vitamine stimuleert de opname van calcium door de darmen en de mineralisatie van het bot. Een deel ervan wordt door ons lichaam aangemaakt in de huid, maar daarvoor moeten we elke dag in de zon komen. Een ander deel halen we uit de voeding en zit onder meer in eierdooiers, boter, zalm en visolie.   

Wees voorzichtig met alcohol, roken, zout en te veel dierlijke eiwitten. Ze hebben een negatief effect op vitamine D en verminderen de opname van calcium.

Slotsom: als u geen melk en zuivelproducten eet, moet u zo gevarieerd mogelijk eten om toch aan uw dagelijkse portie calcium te komen. 

Calcium is van cruciaal belang voor ons beendergestel, maar lichaamsbeweging is net zo onmisbaar om onze botten gezond te houden en te versterken, en dat op elke leeftijd.

Initialement publié par Paule Neyrat, diëtiste le 03/04/2012 - 10h40 et mis à jour par Paule Neyrat, diëtiste le 23/03/2017 - 11h02
Bekijk dit artikel
PUB