Vrouwenziekten/menstruatie

Mise à jour le 26/05/2003 - 00h00
-A +A

PUB

Wat zijn de mogelijke oorzaken van het PMS-syndroom?

Er wordt thans intensief onderzoek gedaan naar het ontstaan en de behandeling van het premenstrueel syndroom. Eén ding staat vast: hormonen spelen zeker een rol. Net als bij menstruatiepijn treden ook premenstruele klachten alleen op als men tijdens de menstruatiecyclus een eisprong heeft gehad. De oorzaak moet dan ook gezocht worden in de hormonale veranderingen die optreden tijdens de tweede helft van de cyclus.

Tijdens die weken stijgt namelijk de hoeveelheid progesteron in het bloed, om vlak voor de menstruatie weer snel af te nemen. Men neemt aan dat die wisseling in het progesterongehalte aan de basis ligt van het premenstrueel syndroom, al weet men niet exact hoe het één tot de ander leidt. Wellicht blijft bij vrouwen met ernstige PMS-klachten de progesteron-spiegel te laag, zodat het hormoon oestrogeen de bovenhand kan houden. Dit is de meest gangbare en aanvaardbare verklaring voor het premenstrueel syndroom.

Welke medicijnen helpen bij PMS?

Omdat PMS een verzamelnaam is voor een heleboel klachten van uiteenlopende aard, bestaat er niet één afdoend medicijn tegen PMS. Afhankelijk van de klachten, is het dus zoeken naar een geschikt medicijn. Bij een aantal vrouwen blijkt vitamine B6 te helpen, anderen - vooral vrouwen die in de tweede helft van hun cyclus veel vocht vasthouden en hun gewicht zien toenemen - zweren dan weer bij een zoutloos dieet. Deze laatste groep krijgt ook wel vochtafdrijvende middelen, plastabletten dus, voorgeschreven.

Vrouwen die vooral borstproblemen hebben, kunnen een prolactine-remmend middel proberen. En natuurlijk kan de anticonceptiepil u van de PMS-klachten verlossen.
Een ander hormonaal middel zijn progesteron-preparaten. Met deze therapie werden tot nog toe de beste resultaten geboekt. Heeft men vooral last van psychische klachten, dan kunnen kalmerende middelen helpen.

Oorspronkelijk gepubliceerd op 01/04/2003 - 00h00 en geüpdatet op 26/05/2003 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB