Vrouwenziekten/menstruatie

Mise à jour le 26/05/2003 - 00h00
-A +A

PUB

Wanneer kan ik beter contact opnemen met mijn huisarts?

Met rust, een warm bad, een warme kruik of een pijnstiller verdwijnen uw klachten meestal in een of twee dagen. Verbeteren uw klachten niet, dat is het verstandig contact op te nemen met uw huisarts. Doe dit ook als de klachten rond uw menstruatie anders zijn dan u gewend bent, zoals:

- Bij tussentijds bloedverlies en bij hevige pijn rond de eisprong (14 dagen na de eerste dag van de menstruatie).

- Bij hevig, langdurig of onregelmatig bloedverlies.

- Bij een menstruatie die na het 25e jaar pijnlijk wordt.

- Bij een zeurende pijn die al aanwezig is voor het begin van de menstruatie en die tijdens de menstruatie erger wordt.

- Als u, naast een van de bovenstaande klachten, koorts hebt.

- Als u plotseling hevige buikpijn hebt, met of zonder menstruatie

- Als de pijn elke maand erger wordt.

- Als de pijn anders aanvoelt dan gewoonlijk.

- Als de menstruatie langer dan twee maanden uitblijft.

Ik krijg plotseling meer last van menstruatiepijn; wat kan dit zijn?

Als u plotseling veel meer last krijgt van menstruatiepijn dan u anders altijd had, is het mogelijk dat de pijn veroorzaakt wordt door een lichamelijke aandoening. Dokters hebben het in dit verband over secundaire menstruatiepijn: niet de pijn is primair, maar de lichamelijke oorzaak die eraan ten grondslag ligt.

Een erg pijnlijke menstruatie kan op tal van aandoeningen wijzen. Het kan om een vleesboom of poliep in de baarmoeder gaan of om een baarmoederontsteking. Endometriose is nogal eens de boosdoener: het baarmoederslijmvlies ontwikkelt zich dan niet alleen in de baarmoeder, maar ook in het weefsel rond de baarmoeder. Het is ook mogelijk dat de afvoer van het bloed geblokkeerd is, bijvoorbeeld na een curettage of bij een gekantelde baarmoeder. Maar hevige menstruatiepijn kan ook wijzen op een miskraam of een buitenbaarmoederlijke zwangerschap.

Men doet er verstandig aan om naar de dokter te gaan met de klachten. Via een inwendig gynaecologisch onderzoek kan de arts alvast een aantal mogelijke oorzaken uitsluiten en eventueel medicijnen voorschrijven. Soms is een aanvullend onderzoek nodig, zoals een laparoscopie (als de arts endometriose vermoedt), een hysteroscopie of een echoscopie (om de binnenkant van de baarmoeder te bekijken.

Oorspronkelijk gepubliceerd op 01/04/2003 - 00h00 en geüpdatet op 26/05/2003 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB