Vrouwenziekten/menstruatie

Mise à jour le 26/05/2003 - 00h00
-A +A

PUB

Hoe kan ik de kans om zwanger te worden vergroten?

Er bestaan geen middeltjes die de vruchtbaarheid kunnen verhogen. Maar men kan wel de "trefkans" enigszins verhogen door de natuur een handje te helpen. Bijvoorbeeld door iedere ochtend de temperatuur op te nemen zodat u weet wanneer uw ovuleert en u dus het meest vruchtbaar bent.

Het is ook belangrijk om de conditie van het sperma hoog te houden. Een dagelijkse zaadlozing zorgt voor uitputting van de voorraad, terwijl te lang "sparen" de kwaliteit van het sperma aantast. Om de twee tot drie dagen ejaculeren houdt het sperma in een optimale conditie.

Door twee dagen voor de eisprong, op de dag zelf, en twee dagen na de eisprong te vrijen, verhoogt men de kans op een zwangerschap.

Hoe kan ik mijn vruchtbare periode vaststellen?

Als men erg regelmatig menstrueert, is dat niet moeilijk. Het meest vruchtbaar bent u juist voor of tijdens de eisprong, die meestal precies tussen twee menstruaties in valt. Als u een cyclus heeft van achtentwintig dagen, dan krijgt u uw eisprong rond de veertiende dag van de cyclus. Heeft u een cyclus van dertig dagen, dan krijgt u uw eisprong rond de zestiende dag.

Tot ongeveer twaalf uur na de eisprong kan het eitje worden bevrucht, daarna wordt het als het ware onbruikbaar. Spermacellen leven ongeveer achtenveertig uur. Dat betekent dat u vruchtbaar bent vanaf ongeveer twee dagen voor de eisprong tot twaalf uur erna.

Als men precies wil weten wanneer u ovuleert, kunt u de temperatuurmethode toepassen. Gedurende de hele cyclus neemt u dan 's ochtends voor het opstaan de lichaamstemperatuur op. Vlak voor de eisprong stijgt de lichaamstemperatuur lichtjes. Over het algemeen bedraagt het verschil niet meer dan enkele tienden van een graad. Als u een paar maanden iedere ochtend voor het opstaan de temperatuur opneemt en op een grafiekje noteert, zult u makkelijk de ovulatie leren herkennen.

Oorspronkelijk gepubliceerd op 01/04/2003 - 00h00 en geüpdatet op 26/05/2003 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB