Vrouwenziekten/menstruatie

Mise à jour le 26/05/2003 - 00h00
-A +A

PUB

Kan ik op mijn vijfendertigste nog zonder problemen zwanger worden?

Als u en uw partner gewoon vruchtbaar zijn, kan men zelfs zwanger worden als men veertig of ouder is. Of dat zonder problemen zal gaan, is echter een andere vraag. Misschien lukt het u om binnen een maand zwanger te worden, maar misschien lukt het ook helemaal niet. Vrouwen zijn het vruchtbaarst tussen hun twintigste en vierentwintigste. Daarna neemt de vruchtbaarheid heel langzaam af. Op uw vijfendertigste bent u dus inderdaad minder vruchtbaar als toen u begin twintig was. En het spreekt voor zich dat als men de veertig is gepasseerd, uw kansen op een zwangerschap nog kleiner zijn.

Wat houdt een vruchtbaarheidsonderzoek in?

Een vruchtbaarheidsonderzoek bestaat meestal uit verschillende onderzoeken. Hoeveel en welke onderzoeken er precies gedaan zullen worden, hangt natuurlijk af van de vraag hoe snel een eventuele oorzaak opgespoord kan worden. De gynaecoloog zal in ieder een antwoord proberen te vinden op de vraag of:

- u eisprongen heeft;

- uw partner voldoende bewegende zaadcellen heeft;

- de zaadcellen de eicel op het juiste moment kunnen bereiken.

Hij of zei zal eerst met de eenvoudigste en minst belastende onderzoeken beginnen. De arts zal in ieder geval de geslachtsorganen van u en uw partner bekijken; die van uw partner uitwendig en die van u zowel uitwendig als inwendig. Ook zal het bloed onderzocht worden op het gehalte aan hormonen en zal het zaad onder de microscoop worden bekeken.

Oorspronkelijk gepubliceerd op 01/04/2003 - 00h00 en geüpdatet op 26/05/2003 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB