Vrouwenziekten/menstruatie

Mise à jour le 26/05/2003 - 00h00
-A +A

PUB

Waardoor kan een man minder vruchtbaar zijn?

Een man is bijvoorbeeld minder vruchtbaar als hij te weinig zaadcellen heeft of als die cellen misvormd of niet beweeglijk genoeg zijn. Dat kan bijvoorbeeld het geval zijn na een ziekte. Maar ook roken en drinken hebben een negatieve invloed op de aanmaak van gezond sperma. Sommige mannen daarentegen hebben geen enkele gezonde zaadcel, en zijn helemaal onvruchtbaar. Dit kan bijvoorbeeld voorkomen als hij in zijn kinderjaren de bof heeft gehad, of als hij ooit bepaalde geneesmiddelen heeft gebruikt, Er zijn ook mannen die antistoffen maken tegen hun eigen zaadcellen. Deze antistoffen zorgen ervoor dat zaadcellen en zaadvocht aan elkaar kleven waardoor de zaadcellen in het sperma minder beweeglijk worden of in het baarmoederslijm blijven hangen.

Waardoor kan een vrouw minder vruchtbaar zijn?

Een vrouw kan onvruchtbaar zijn door afgesloten of beschadigde eileiders. Deze afwijkingen aan de eileiders kunnen ontstaan door een seksueel overdraagbare aandoening zoals chlamydia, een infectie die u door onveilig vrijen kunt oplopen en waar u als vrouw zelden iets van merkt. Deze infectie kan ongemerkt via de baarmoedermond naar de eileiders gaan zodat daar verklevingen en littekens ontstaan waardoor de zaadcellen er niet meer door kunnen.

Ook een heel onregelmatige eisprong of hormonale storingen kunnen ervoor zorgen dat men verminderd vruchtbaar is. Onvruchtbaarheid kan ook veroorzaakt worden door endometriose: slijmvlies dat normaal alleen in de baarmoeder zit, bevindt zich dan ook op andere plaatsen rond de geslachtsorganen, waardoor de inplanting van een eicel verhinderd wordt.

Oorspronkelijk gepubliceerd op 01/04/2003 - 00h00 en geüpdatet op 26/05/2003 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB