PUBLICITÉ

Vrouwen zijn gevoeliger voor de effecten van alcohol dan mannen

Gepubliceerd door Hélène Joubert, gezondheidsjournaliste op 12/12/2016 - 12h12
-A +A

Vrouwen zijn gevoeliger voor de negatieve effecten van alcohol dan mannen en betalen daar een prijs voor. Maar vrouwen zoeken ook minder makkelijk hulp omdat ze meer last van schuldgevoelens en zich meer schamen.

Wat is het verschil tussen mannen en vrouwen op het vlak van alcoholgebruik?

PUB

De effecten van alcohol zijn sterker bij vrouwen

10% van de Belgen - en 1,9% van de Belgische vrouwen tussen 18 en 64 jaar - kampt met een drankprobleem. Globaal genomen komt riskant alcoholgebruik (ethanol) twee tot drie keer minder voor bij vrouwen dan bij mannen. Maar vrouwen reageren sneller en heviger op de effecten van alcohol.

Omdat het lichaamsgewicht en de gestalte (gewicht/lengte) een impact hebben op de snelheid waarmee alcohol wordt omgezet, zijn vrouwen voor eenzelfde hoeveelheid alcohol gemiddeld 20 à 30 % vaker dronken dan mannen. Wat het psychotroop/psychologisch effect van alcohol betreft (euforie, wegvallen van remmingen, agressie, enz.) zijn er anderzijds geen verschillen.

Alcohol:  typische gevolgen bij vrouwen

Bij overmatig alcoholgebruik loopt de lever de schade op. Bij vrouwen gebeurt dat sneller en is de schade dus ook groter.

De lever van vrouwen is gevoeliger, onder meer voor de effecten van alcohol (en zeker als er antecedenten van hepatitis C, B of A aanwezig zijn). Concreet is de lever vatbaarder voor alcoholische hepatitits (leverschade na chronische intoxicatie door alcohol), leversteatose (leververvetting), leverfibrose (ophoping van overmatig bindweefsel in littekenweefsel in de lever) en levercirrose. Zo ontwikkelt levercirrose zich bij vrouwen bijvoorbeeld in vier of vijf jaar, terwijl mannen daar tien tot vijftien jaar over doen.

Alcohol tast ook het hormonaal evenwicht aan. Alcoholmisbruik kan zo een ontregeling van de menstruatiecyclus veroorzaken gepaard gaand met (soms) overvloedig bloedverlies uit de baarmoeder buiten de periode van de maandstonden (metrorragie).

Sommige studies leggen ook een link tussen alcoholisme  en borstkanker, maar de omvang van de studies is te klein om de link te bevestigen.

Bij alcoholmisbruik tijdens de  zwangerschap is ook het risico op een miskraam of een vroegtijdige bevalling groter.

Dr. Christine Joly, hoofd van de dienst ‘Addictologie et Alcoologie’ in het CH van Valence: “Er zijn oorzaken voor een verslaving, ook voor een alcoholverslaving. In 80% van de gevallen is er bij mensen met een alcoholverslaving  sprake van verwaarlozing. 60% van deze groep van mensen heeft een psychisch trauma opgelopen, met op kop een verleden van seksueel misbruik. En de slachtoffers zijn meestal vrouwen “.

Gepubliceerd door Hélène Joubert, gezondheidsjournaliste op 12/12/2016 - 12h12

Op basis van een interview met dr. Christine Joly,hoofd van de dienst ’Addictologie et Alcoologie’ in het CH van Valence.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Alcoholisme bij vrouwen: een veel voorkomend probleem Geüpdatet op 23/03/2009 - 00h00

Alcoholisme wordt niet langer als een puur mannelijk probleem beschouwd. Het fenomeen komt nog altijd het meest voor bij mannen, maar vrouwen zijn veel kwetsbaarder voor de gevolgen van alcohol en het aantal vrouwen dat kampt met alcoholproblemen nee...

Een glas alcohol = 10% meer kans op borstkanker! Geüpdatet op 15/10/2001 - 00h00

De resultaten van de collectieve expertise van het INSERM betreffende de effecten van alcohol zijn onthutsend! Zo werden twee "pseudo-nieuwigheden" aangekondigd: als een zwangere vrouw twee glazen alcohol drinkt, daalt het IQ van het kind met 7 punte...

Alcohol, oorzaak van ondervoeding Geüpdatet op 06/05/2002 - 00h00

Alcohol kan een invloed hebben op de voedingstoestand: alcohol kan niet alleen andere voedingsstoffen vervangen, wat vooral leidt tot een onvoldoende inname van eiwitten, maar veroorzaakt ook een malabsorptie van bepaalde voedingsstoffen (met name vi...

De waarheid over alcohol Geüpdatet op 15/02/2010 - 00h00

Rond alcohol bestaan heel wat misvattingen en fabeltjes, iedereen gelooft zo een beetje wat hem het beste uitkomt... We schenken klare wijn. Hieronder vindt u de antwoorden op vijf vragen, met als centrale vraag: wat is nu de aanbevolen hoeveelheid a...

Meer artikels