PUBLICITÉ

Vrouwen: pijn is vaak hormonaal bepaald

Gepubliceerd door Hélène Joubert, gezondheidsjournaliste op 02/09/2015 - 15h03
-A +A

Mannen en vrouwen voelen pijn niet op dezelfde manier. De pijnervaring hangt af van de sekse. De schuld ligt bij de vrouwelijke hormonen, zo blijkt uit de meest recente studies.

PUB

Vrouwen zijn anders als het om pijn gaat

Mannen en vrouwen zijn niet gelijk als het om pijn gaat. Fibromyalgie is daar een goed voorbeeld van: de ziekte komt vier tot zes keer meer voor bij vrouwen dan bij mannen. Er zijn ook twee tot drie keer meer vrouwen dan mannen die pijn in het algemeen ervaren, zoals  hoofdpijn, buikpijn, reumatoïde artritis of musculoskeletale pijn. Maar de redenen zijn niet louter anatomisch (aanwezigheid van het voortplantingsapparaat, menstruatiepijn, enz.), maar ook - en vooral - van hormonale aard. De geslachtshormonen hebben namelijk niet alleen een invloed op de voortplanting en de geslachtskenmerken van de mens, maar ook op het centrale zenuwstelsel, en dat is het pijncentrum. Het onderzoek is nog in volle gang. Het is dus nog te vroeg om te zeggen welk hormoon precies aan de basis ligt van die verhoogde pijnervaring bij vrouwen. Maar volgens prof. Serge Marchand*, een van de internationale specialisten die meewerkt aan het onderzoek, zou het vooral te maken hebben met het evenwicht tussen testosteron, progesteron en oestrogenen. «Uit het onderzoek dat ons team heeft gevoerd, blijkt dat testosteron - bij vrouwen zowel als bij mannen - het effect van de pijn verzacht».

Vrouwen zijn geen watjes, maar het slachtoffer van hun hormonen!

In tegenstelling tot testosteron - dat bij hoge waarden een soort pijnbuffer vormt - onderdrukt een hoog oestrogeen- en progesteronpeil de positieve werking van bepaalde endogene (inwendige) remmechanismen die de ervaren pijn normaal onderdrukken. Die zogenaamde "irritatiebeschermende" fenomenen zorgen ervoor dat de pijn over het hele lichaam vermindert als ze op één bepaalde plaats heel hevig is. ”Het zou verklaren waarom vrouwen tijdens de maandstonden, maar ook net ervoor en iets erna (de perimenstruele periode), meer pijn voelen”, aldus Marchand, “want het oestrogeen- en progesterongehalte is dan hoger“. Een andere recente ontdekking toont aan dat de geslachtshormonen een invloed uitoefenen op de zones in de hersenschors die de analgesie regelen (vermindering van het pijngevoel) via de afscheiding van endorfines. Het endorfinepeil daalt in de loop van de menstruatiecyclus (de folliculaire fase, dat is het eerste deel van de menstruatiecyclus als het progesterongehalte op zijn laagst is en het oestrogeengehalte zijn piek bereikt), waardoor de pijnstillend werking van deze stoffen vermindert.

Als u met pijnklachten naar de dokter gaat, signaleert u hem dus best of de pijn in de perimenstruele periode of op een bepaald moment in de cyclus is toegenomen, en welk effect het eventuele gebruik van anticonceptiva op de ervaren pijn heeft. Het kan hem helpen in de keuze van de behandeling. “Door de link te leggen tussen de hormonale schommelingen en de gebruikte anticonceptiva kan de arts rekening houden met de hormonale factoren en zo farmacologische correcties uitvoeren op basis van de symptomen van de patiënten. Zo kan hij bijvoorbeeld veranderen van anticonceptiemiddel”, aldus nog Marchand.

Gepubliceerd door Hélène Joubert, gezondheidsjournaliste op 02/09/2015 - 15h03

*Professor Serge Marchand is neurofysioloog in het researchcentrum van het ‘Centre Hospitalier universitaire’ en de ‘Faculté de Médecine’ van Sherbrooke (Canada).

(1) Pain 154, 515-524, 2013 ; (2) Pain 2013;154(4):515-524 ; (3) Pain 152, 2065-2073, 2011

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Mannen en vrouwen: dezelfde pijnbeleving? Geüpdatet op 29/04/2003 - 00h00

Mannen zijn het sterke geslacht, vrouwen het zwakke geslacht: een gemeenplaats? Zonder een karikatuur te willen maken, bestaat er werkelijk een verschil in de ervaring van pijn.

Pijn: praat erover! Geüpdatet op 16/10/2007 - 00h00

Mannen en vrouwen zijn niet gelijk als het om pijn gaat. Naast het feit dat vrouwen specifieke vormen van pijn hebben (regels, zwangerschap, bevalling), hebben vrouwen ook algemeen meer te kampen met pijn. Ongeacht de oorzaak van de pijn is het absol...

Zijn vrouwen pijngevoeliger dan mannen? Geüpdatet op 29/11/2005 - 00h00

Vrouwen hebben een lagere pijndrempel dan mannen, zo hebben onderzoekers onlangs aangetoond. Uit hun onderzoek blijkt namelijk dat vrouwen meer huidreceptoren hebben, waardoor ze gevoeliger zijn voor pijn. Het pijnbestrijdingsprotocol na de operatie...

Meer artikels