PUBLICITÉ

Vrouwen op de fiets, opgelet met de bekkenbodem !

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 23/07/2012 - 13h48
-A +A

Zijn mannen die geregeld wielrennen vroeg of laat veroordeeld tot impotentie?

En krijgen hun vrouwelijke tegenhangers seksuele stoornissen?

En wat met de bekkenbodem?

PUB

Wielrenners en seks

Urenlang op de fiets zitten heeft een slechte reputatie, want het zou de mannelijke geslachtsorganen geen goed doen. Sportartsen krijgen wel vaker aandoeningen van de intieme lichaamsdelen te zien bij mensen die lange fietstochten hebben gemaakt.

Bij de consultaties stuiten ze onder meer op gevallen van blaasverlamming door samendrukking van de sluitspierzenuwen. Ook een sterke druk op het perineum of de bekkenbodem kan leiden tot een - meestal tijdelijk - verminderd gevoel van het geslachtsapparaat. Deze zone bevat naast de geslachtsorganen ook alle spieren, ligamenten en andere ondersteunende weefsels.

Een recente studie toont nu aan dat ook vrouwen die aan wielrennen doen last kunnen krijgen. Vrouwelijke wielrenners ondervinden een veel grotere druk op hun bekkenbodem dan bijvoorbeeld vrouwen die joggen. Ze zijn ook minder gevoelig in de vaginastreek en de schaamlippen.

Wat een bekken al niet te verduren krijgt...

Volstaat dit om het stalen ros voorgoed naar de schroothoop te verwijzen? Nee, want we moeten de zaken genuanceerder bekijken.

Zo moeten we rekening houden met het gewicht van de persoon in kwestie. Hoe zwaarder, hoe groter de druk van het zadel op de bekkenbodem.

Ook het gebruikte materiaal speelt een rol. In tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt, verhoogt een te zacht zadel de druk. Heel vaak neemt de fietser ook een verkeerde houding aan, in die zin dat hij zijn lichaamsgewicht verdeelt over een te klein oppervlak en zijn zitvlak laat rusten op het uiteinde van het zadel. Ook zomaar onvoorbereid zware tochten ondernemen, is uit den boze.

Kortom, als er problemen rijzen, moet het hele plaatje bekeken worden bij het zoeken naar een oplossing. Die ligt echter zelden in de fiets aan de haak hangen, zoals de studie suggereert. Ons lichaam past zich immers hoe dan ook aan. Zo weten we dat bij beroepswielrenners die jarenlang uren per dag op het zadel zitten, de huid op die plaats verdikt, waardoor ze aan het eind van hun carrière met een soort beschermkussentje zitten… opgezadeld, ook wel "derde teelbal" genoemd.

Initialement publié par Gilles Goetghebuer, gezondheidsjournalist le 21/03/2006 - 00h00 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 23/07/2012 - 13h48

Journal of Sexual Medicine, Vol. 2 Issue 5, p.594, september 2005.
Partin, S.N. et al., Journal of Sexual Medicine, mars 2012, DOI: 10.1111/j.1743-6109.2012.02680.x

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Ischias uitgelegd aan wielrenners Gepubliceerd op 07/07/2014 - 16h02

Van alle sporten houdt wielrennen het grootste risico in op ischias. Deze aandoening uit zich in de eerste plaats door hinder en vervolgens door hevige pijn die uitstraalt naar dijen en bips.

Als u nu eens ging racen met de fiets? Geüpdatet op 16/07/2014 - 23h56

De Tour de France is begonnen en fietsen voor de sport is tegenwoordig heel populair. Misschien is het ook iets voor u? Mountainbike, VTC-fietsen (kruising tussen mountainbike en baanfiets), een stadsfiets of een racefiets: iedereen heeft zijn stijl...

Een helm: geen overbodige luxe! Geüpdatet op 03/02/2004 - 00h00

"Als je het hoofd van een intellectueel afsnijdt, sterft hij", zo schrijft de Franse satyrische auteur Francois Cavanna treffend. En een wielrenner die op zijn hoofd valt, wat riskeert die zoal?

Meer artikels