PUBLICITÉ

Vrouwen met droge ogen

Gepubliceerd door Aanpassing: Pierre Dewaele, wetenschappelijk journalist op 14/12/2001 - 00h00
-A +A

Het syndroom van Gougerot-Sjögren (SGS) is een auto-immune aandoening (het lichaam kampt tegen zichzelf) die voorkomt bij 200.000 personen in Frankrijk. Zij wordt gekenmerkt door een droogte van alle slijmvliezen (ogen, mond, digestief, vaginaal...) en is vaak geassocieerd met een chronische polyartritis die hevige articulaire pijn veroorzaakt. Het is belangrijk te weten dat dit syndroom frequent geassocieerd is met hepatitis C (30%).

PUB

Een miskende ziekte waarvan de symptomen zeer variabel zijn

De gevolgen van SGS zijn zeer belangrijk qua levenskwaliteit, want vele organen worden aangetast.Wat de ogen betreft: wazig zicht, vaak verblindingsverschijnselen, vermoeidheid, keratitis, oogontsteking…Mond: gingivitis, herhaalde caries, droge mond, smaakstoornissen …Er is eveneens de zeer erge reumapijn, die het slapen kan beletten. Tenslotte zijn er nog andere verraderlijke complicaties, zoals het verschijnen van een lymfoom (kanker van de ganglia) in 5% van de gevallen.

Welke behandeling?

Actueel is er geen enkele behandeling voorhanden om deze ziekte te genezen. Sommige medicaties bewerkstelligen een toename van de secreties: tranen, speeksel, bronchussecreet, huidsecreet. Andere, zoals de anti-inflammatoire middelen of de anxiolytica, behandelen de gevolgen van de ziekte.

Gepubliceerd door Pierre Dewaele, wetenschappelijk journalist op 14/12/2001 - 00h00 "Association Française du Gougerot-Sjögren (AFGS)", november 2001.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Droge mond: oorzaken en gevolgen Gepubliceerd op 29/05/2012 - 17h12

Wie onvoldoende speeksel produceert, heeft de eigenaardige indruk een droge mond te hebben. Dit gevoel kan tijdelijk zijn, maar soms ook blijvend. Welke kunnen de oorzaken zijn van die droge mond ? En welke zijn de gevolgen?

Draagbare telefoons: de polemiek laait weer op... Geüpdatet op 24/09/2002 - 00h00

De polemiek over de gezondheidsrisico's van draagbare telefoons laait weer op. Zweedse vorsers stellen dat analoge gsm's van de eerste generatie de kans op een hersentumor verdubbelen.

Coeliakie of een leven zonder gluten Geüpdatet op 11/11/2003 - 00h00

In België lijdt 1 op de 300 mensen aan coeliakie, een frequente aandoening die echter zeer weinig aandacht krijgt van het grote publiek en het medisch korps. 9 op de 10 gevallen worden immers niet gediagnosticeerd!

Migraine: een stand van zaken Geüpdatet op 22/04/2002 - 00h00

Migraine is een ziekte die zeer invaliderend kan zijn en dus een zware weerslag kan hebben op het sociale leven. De meeste patiënten worden nu behandeld, zodat de aanvallen minder ernstig zijn. Maar de recente en efficiëntste geneesmiddelen worden no...

Meer artikels