PUBLICITÉ

Vrouwen, hun hart en stress

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 16/02/2015 - 11h23
-A +A

Vrouwen die een hartaanval krijgen - ook jonge - herstellen minder snel dan mannen.
De oorzaak zou stress zijn.

PUB

Vrouwen herstellen minder snel van een hartaanval

Een hartaanval is voor iedereen serieuze kost, maar volgens een recente Amerikaanse studie herstellen vrouwen er nog minder snel van dan mannen. De maand na het hartinfarct zijn er meer vrouwelijke dan mannelijke patiënten die last hebben van pijn in de borst en algemeen klagen over een verminderde levenskwaliteit en een sterkere achteruitgang van de gezondheid.

In eerdere artikels hebben we al gesignaleerd dat de cardiovasculaire gezondheid van vrouwen nog te vaak verwaarloosd wordt. De meeste vrouwen denken nog altijd dat ze veel minder risico lopen dan mannen, terwijl hun hart vanaf de menopauze net zo veel gevaar loopt.

Stress bemoeilijkt de genezing van een hartaanval

Volgens de onderzoekers zou de oorzaak van het moeizamere herstel na een hartinfarct wel eens stress kunnen zijn. Vrouwen maken inderdaad melding van hogere stressniveaus dan mannen. Na hun hartaanval waren er meer vrouwen  die familiale conflicten hadden, zelf met verwondingen of ziektes kampten of in hun familiekring met ziektes of sterfgevallen te maken kregen. Anderzijds zijn er meer mannen dan vrouwen die stress hebben door financiële zorgen (verlies van baan of slechte cijfers van hun bedrijf), maar ze blijven hoe dan ook onder het algemene stresspeil van vrouwen. De stress bij vrouwen is toe te schrijven aan diverse factoren:

  • Meer mentale en fysieke problemen bovenop de hartproblemen.
  • Meer familiale conflicten.
  • Meer personen te laste.
  • Een slechtere financiële situatie.

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 16/02/2015 - 11h23

Xu, X., et al., Circulation, février 2015.. doi: 0.1161/CIRCULATIONAHA.114.012826

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Hartinfarct: hoe zit het met de symptomen bij vrouwen? Gepubliceerd op 16/03/2016 - 14h37

Wat de cardiovasculaire gezondheid betreft, zijn mannen en vrouwen niet elkaars gelijken, hoewel hun respectievelijke risico's naarmate de leeftijd vordert minder en minder verschillen. Gelijkenissen en verschillen bij de symptomen van een hartinfarc...

Hartinfarct: vrouwen moeten zich beter verzorgen Geüpdatet op 22/12/2015 - 11h45

Vrouwen lopen bij een myocard- of hartinfarct op verschillende niveaus van de behandeling vertraging op. Tijdens hun herstel worden ze ook minder vaak doorverwezen voor hartrevalidatie of zien ze soms uit eigen beweging af van revalidatie. Deze sekse...

Meer artikels