PUBLICITÉ

Vrouwen geobsedeerd door hun gewicht, mannen door hun musculatuur

Gepubliceerd door Dr. Catherine Solano op 26/12/2006 - 00h00
-A +A

Anorexie is aanvankelijk te wijten aan een 'ingebeelde fysieke afwijking' waarbij het lichaamsgewicht niet laag genoeg kan zijn. Deze obsessie komt vooral voor bij vrouwen, maar ook mannen kampen met een gelijkaardige aandoening waarbij ze van mening zijn dat ze niet gespierd genoeg zijn of lijken te zijn. Dat is wat men body dysmorphic disorder (BDD), noemt, de angst voor een lichamelijke misvorming.

PUB

Altijd maar ontevreden met een of ander lichaamsdeel

Mannen die aan 'muscle dysmorphia' lijden, zijn geobsedeerd door hun musculatuur of spierstelsel dat ze onvoldoende groot achten. Het gaat niet om een banaal complex, maar om een heuse obsessie. De mannen gaan excessief oefenen en sporten wat niet zelden voor spier- en peesproblemen zorgt. Bovendien slagen ze er nooit in om een musculatuur te ontwikkelen waar ze vrede mee kunnen nemen. In die zin is hun probleem te vergelijken met dat van anorexie: het lichaamsgewicht is nooit lang genoeg, net zoals het spierstelsel nooit krachtig genoeg kan zijn. Er zijn anorexiepatiënten die angstaanjagend mager zijn en denken dat ze met overgewicht kampen. Zo zijn er ook mannen met 'muscle dysmorphia' die eruit zien als een body builder en toch denken dat ze mager en niet viriel zijn.

Geobsedeerd door het uiterlijk

Mannen die met de aandoening kampen, hebben de neiging om elke faling, op welk vlak dan ook, af te schuiven op hun fysiek waar ze helemaal niet van houden of die ze soms zelfs belachelijk vinden. Ze gaan een heel streng dieet volgen om 'al' het vet kwijt te geraken en soms nemen ze zelfs anabole steroïden (gevaarlijke dopingproducten) die hun spiermassa doen toenemen. Ze denken constant aan hun uiterlijk, het is een obsessie. Mensen uit hun omgeving proberen met hen te praten, zeggen dat ze er perfect normaal uitzien en zelfs goed gespierd, maar de mannen hebben doorgaans geen oor voor dat discours. Het heeft geen enkel nut om de mannen gerust te stellen, ze horen het niet. Ze hebben alleen aandacht voor hun obsessie en die laat geen enkele ruimte voor rede.

Gepubliceerd door Dr. Catherine Solano op 26/12/2006 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Migraine: slecht voor het hart van de man Geüpdatet op 03/06/2008 - 00h00

Mannen met migraine moeten een goede cardiovasculaire follow-up krijgen omdat ze een verhoogd risico hebben op hartaandoeningen. Bij vrouwen blijkt migraine een weldoende invloed te hebben op het geheugen.

Dysmorfofobie: als lelijk zijn tussen de oren zit! Gepubliceerd op 09/05/2017 - 16h11

Iemand met dysmorfofobie heeft het gevoel dat zijn lichaam superlelijk is en niet aan de norm voldoet. Als het om iemand met eetstoornissen gaat, zal het lichaam in het merendeel van de gevallen als te dik ervaren worden en er dus risico op anorexie...

Controleer uw tailleomtrek! Geüpdatet op 05/02/2008 - 00h00

Het meten van de tailleomtrek is heel eenvoudig en het is een goede indicator van het metabool syndroom. Als de omtrek van uw taille abnormaal hoog is, hoger dan 88 cm voor vrouwen en hoger dan 102 cm voor mannen, dan is uw cardiovasculair risico ver...

Meer artikels