PUBLICITÉ

Vrouwen die roken vroeger in de menopauze

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 14/11/2011 - 15h10
-A +A

Roken vervroegt het begin van de menopauze  met minstens een jaar! Bij sommige vrouwen heeft de menopauze  bovendien gevolgen voor de levenskwaliteit en voor het seksleven. Nog een goede reden dus om te stoppen met roken of er liever nooit mee te beginnen.

PUB

Roken vervroegt het begin van de menopauze

Roken is de grootste vijand van vrouwen. Cardiovasculaire problemen, verhoogd risico op kanker, vroegtijdige veroudering van de huid, mond- en tandproblemen, verminderde vruchtbaarheid, seksuele problemen (vaginale droogte), vroegtijdige menopauze … de lijst is lang.

Wat dat laatste betreft, bevestigt een nieuwe studie het effect van roken op de menopauze en levert ze ook concrete cijfers.

 

Rooksters komen vroeger in de menopauze!

Het stilvallen van de hormoonproductie door de eileiders treedt op natuurlijke wijze op, gemiddeld rond het 52e levensjaar. Dat luidt ook het einde van de vruchtbaarheid in. Deze overgangsperiode in het leven van vrouwen wordt nogal geducht, omdat de menopauze gepaard kan gaan met heel wat min of meer hinderlijke symptomen. Sommige kunnen de levenskwaliteit, en ook het seksleven, grondig beïnvloeden. Meestal gaat het om opvliegers, vaginale droogte, slaapstoornissen, stemmingswisselingen, enz…

 

De leeftijd waarop de menopauze begint, werd bepaald aan de hand van elf studies die alles samen meer dan 44.000 vrouwen hebben gevolgd. Daarbij werd onderscheid gemaakt tussen de rooksters en de niet-rooksters.

De uitslag: roken verhoogt het risico om al voor het 50e levensjaar in de menopauze te komen met 26%. De onderzoekers besluiten dat roken bij vrouwen het risico op vroegtijdige menopauze met 35% tot 49% vergroot.

 

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 14/11/2011 - 15h10

Sun Lu et al., Ménopause, 19 September 2011, doi: 10.1097/gme.0b013e318224f9ac.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Stoppen met roken geeft betere seks Geüpdatet op 14/11/2011 - 15h32

Laat uw seksleven veel te wensen over en rookt u? Dan is stoppen met roken de allereerste stap die u zou moeten zetten om er weer schwung in te krijgen! Rokers lopen namelijk meer risico op verminderde seksuele opwinding , en dat geldt zowel voor man...

Rooksters worden moeilijker zwanger! Gepubliceerd op 28/05/2015 - 17h09

Alle vrouwen weten vandaag wel dat roken tijdens zwangerschap af te raden is. Maar amper 47 % van de vrouwen weet dat roken de vruchtbaarheid in gevaar brengt. En amper 30 % van de vrouwen werd door de behandelende arts van dat risico op de hoogte ge...

Meer artikels