PUBLICITÉ

Vroegtijdige borstontwikkeling, een teken van borstkanker en obesitas

Gepubliceerd door Isabelle Eustache op 01/07/2003 - 00h00
-A +A

Vroegtijdige puberteit die eerst wordt gekenmerkt door de ontwikkeling van de borsten zou het risico van borstkanker en obesitas op latere leeftijd verhogen.

PUB

Dat is het resultaat van een studie bij 850 jonge meisjes van 9 en 10 jaar. Tien jaar lang werd de ontwikkeling gevolgd van in het bijzonder hun gewicht, hun grootte en hun puberale rijpheid.Op het einde van deze analyse manifesteerde de puberteit zich bij ongeveer twee derden van de jonge meisjes door de ontwikkeling van de borsten vóór die van het schaamhaar. De auteurs stellen bij deze laatste één jaar vóór de puberteit en ook tijdens de puberteit een hogere lichaams- en vetmassa vast.Vooraf werd bij de proefpersonen die hun eerste maandstonden vroegtijdig kregen, een verhoogd risico van borstkanker vastgesteld. Deze zelfde relatie zien we met een hoge body mass index (BMI) en vetmassa. Er zou dus een verband bestaan tussen dit type kanker, het vroegtijdige voorkomen van de eerste maandstonden en van de ontwikkeling van de borsten en het gewicht.Zo zou bij jonge meisjes die vroegtijdig in de puberteit komen de voorafgaande ontwikkeling van de borsten op een borstkankerrisico kunnen wijzen. Daarnaast zouden het vroegtijdig krijgen van de maandstonden evenals een hoge BMI en een hoog vetgehalte secundaire tekenen zijn.Door deze tekenen op te sporen, zou een risicogroep kunnen worden bepaald die van nabijer moet worden gevolgd. Met de middelen die momenteel beschikbaar zijn, kan borstkanker worden genezen, op voorwaarde dat hij zo vroeg mogelijk wordt vastgesteld.Schrijf u gratis in op de newsletter van e-gezondheid !Site van de Belgische Federatie tegen Kanker

Gepubliceerd door Isabelle Eustache op 01/07/2003 - 00h00 Journal of Pediatrics, versnelde on-lineversie, juni 2003.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Als de puberteit te vroeg begint... Geüpdatet op 31/01/2006 - 00h00

Sommige kinderen komen te vroeg in hun puberteit: meisjes soms al vóór 8 jaar in plaats van 11 jaar. Dit verschijnsel lijkt meer voor te komen dan vroeger. Als de oorzaak eenmaal vaststaat, kan deze stoornis doeltreffend behandeld worden.

Zijn frieten kankerverwekkend? Gepubliceerd op 07/04/2014 - 18h15

Het regelmatig eten van frieten op voorschoolse leeftijd zou het risico op het optreden van borstkanker een paar decennia later -op volwassen leeftijd- kunnen doen stijgen. Mogen kleine Belgische meisjes dan helemaal geen frieten meer eten?

Te veel tv-kijken is ongezond! Geüpdatet op 17/08/2004 - 00h00

Kinderen die veel tv kijken, brengen als volwassene hun gezondheid in gevaar. Uit de cijfers van een studie hierover blijkt hoezeer de sedentariteit die met tv-kijken gepaard gaat, later tot zwaarlijvigheid, te hoge cholesterol, roken, … leidt.

Meer artikels